Analiz

Türkiye'nin Suriye ve Irak'ta Terörle Mücadele Stratejisi

ORSAM Levant Çalışmaları Koordinatörü Oytun Orhan, Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki terörle mücadele stratejilerini ve bölgede yakın gelecekte nelerin beklendiğini analiz etti.

Suriye ve Irak uzun yıllardır silahlı çatışmaların gölgesinde. Türkiye ise bu süreçte terör tehdidiyle en fazla mücadele eden ülkelerden biri. Türkiye, 2016'dan bu yana Suriye ve Irak'tan kaynaklanan yayılma etkilerini bertaraf etmek amacıyla terör örgütlerinden arındırılmış bir güvenlik koridoru oluşturmayı hedefliyor. ORSAM Levant Çalışmaları Koordinatörü Oytun Orhan'a göre, Türkiye'nin terörle mücadele stratejisi askeri ve diplomatik ayağıyla şekilleniyor.

Türkiye'nin askeri açıdan terörle mücadelesi, sınır ötesi askeri harekatlar, hava operasyonları ve etki odaklı operasyonları içeriyor. Suriye'de kapsamlı kara harekatlarıyla örgütün alan kontrolünü sonlandırıp yerel güçlere dayalı alternatif idari ve güvenlik yapıları oluşturuluyor. Irak'ta ise terör örgütü PKK'nın üslendiği alanlar temizlenip kritik noktalarda askeri üsler kurularak örgütün Türkiye'ye sızma imkanı engelleniyor.

Türkiye'nin Irak ve Suriye'deki mücadelesinin diplomatik ayağında ise farklı yaklaşımlar izleniyor. Türkiye Irak'ta Bağdat ve Erbil yönetimlerinin desteğini almayı hedeflerken, Suriye'de Rusya, ABD, İran ve Suriye yönetimiyle diyalog yürütüyor. Türkiye'nin muhataplarıyla ilişkileri, bölgedeki terör tehdidinin askeri operasyonların başarısı ve meşruiyeti açısından kritik önem taşıyor.

Türkiye'nin Irak ve Suriye'deki terörle mücadelesinin yakın gelecekteki seyri, bölgedeki dengelerin ve Türkiye'nin diplomatik hamlelerinin birleşimiyle şekillenecek. Ancak Türkiye'nin kararlılığı ve işbirliği arayışları, bölgede terörle etkin bir şekilde mücadele etmesini sağlayabilir.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }