Refah Sınır Kapısı'nı kim yönetecek? Refah Sınır Kapısı'nı kim yönetecek?

CeSPI Türkiye Gözlem Merkezi Bilimsel Direktörü Dr. Valeria Giannotta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın G7'ye davet edilmesini ve zirvede temas edilen noktaları AA Analiz için kaleme aldı.

İtalya'nın güneyindeki Apulia bölgesinde bulunan Borgo Egnazia lüks tatil beldesinde 13 Haziran'da başlayan G7 Liderler Zirvesi'ne, Türkiye Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere diğer önemli devlet liderleri de davet edildi. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın zirveye G7'nin ikinci günündeki genel ve ikili oturumlara katılmak üzere olağanüstü davet edilmesi Türkiye'nin karmaşık küresel meselelerde önemli bir ortak olarak artan rolünü gösteriyor.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni'nin liderliğinde düzenlenen zirve, uluslararası diyaloğun güçlendirilmesi ve küresel zorluklara sürdürülebilir çözümler bulma hedefiyle önemli bir platform sağladı. 

Meloni bu seçimle ilgili açıklamasında "Apulia bölgesi tarihsel olarak Batı ve Doğu arasında bir köprüdür. Bölge Akdeniz'in merkezinde, dünyanın iki büyük deniz alanı olan Atlantik ve Hint-Pasifik'i birbirine bağlayan orta denizde bir diyalog ülkesidir." dedi.

G7 zirvesine Türkiye'nin davet edilmesi, Ankara'nın uluslararası alanda etkin bir aktör olarak kabul edilmesinin yanı sıra Türkiye-İtalya arasındaki güçlü ikili ilişkilerin bir yansıması olarak da değerlendiriliyor. 

Giorgia Meloni, hükümeti sırasında İtalya'nın merkezi konumunu yeniden tesis etmek için gerçekten de büyük uluslararası çabalar gösterdi. Bu sayede dünyanın en önemli oyuncularla yapıcı ilişkiler kurdu. Roma, "Mattei Planı" olarak da adlandırılan Avrupa Birliği Küresel Geçit Projesi'ni tamamlayıcı nitelikte olan Afrika Planı'nı destekleyerek pragmatik bir şekilde ''Küresel Güney''e odaklanıyor.

Bu yenilenen yaklaşım aynı zamanda Türkiye gibi diğer kilit oyuncularla olan güçlü ilişkilere de dayanıyor. Bildiğiniz gibi Ankara ile Roma arasında güçlü bir ilişki var. Türkiye ve İtalya, Akdeniz ülkeleriyle aynı uluslararası kuruluşların üyesidir. İki ülke aynı fırsatları ve zorlukları paylaşıyor. Melon'un Ocak 2024'teki İstanbul ziyaretinde de görüldüğü gibi, sonsuza kadar var olan bağ, iki lider arasındaki karşılıklı sempatiyle pekişti. Özellikle İtalya için çok önemli bir konu olan göç alanında önemli bir işbirliğine imza atıldı. Bu dostluk, saygı ve karşılıklı hürmet ruhuyla Giorgia Meloni, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı G7 toplantısına bizzat davet ederek Türkiye adına tarihi bir ilki gerçekleştirdi.

Kaynak: AA-Anadolu Ajansı