İran'da 19 Mayıs'ta yaşanan cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasının ardından ülkede seçim atmosferi hızla değişti. Anayasayı Koruyucular Konseyi, 80 aday adayı arasından 74'ünü elerken, 1 reformist ve 5 muhafazakar adayın yarışta kaldığı belirtildi.
Mesud Pezeşkiyan, reformistlerin önde gelen isimlerinden olmasa da destek aldı ve seçim katılımında artışa işaret ediyor. Cumhurbaşkanının yetkilerinin kısıtlanması ve adayların elemesi, halkın seçimlere ilgisini azaltarak rejimin meşruiyeti ve halk ile arasındaki ilişkileri tartışmaya açıyor.
Haziran 2021'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ülke genelinde katılım yüzde 48,8 olarak gerçekleşmiş, başkent Tahran'da ise yüzde 26 seviyesinde kalmıştı.
İran lideri Ali Hamaney, seçimlere katılımın önemine vurgu yaparak, yüksek katılımın İran'ın gücünü gösterme açısından kritik olduğunu ifade etti. Halkın seçimlere ilgisizliği veya tembelliği eleştiren Hamaney, düşük katılımın ülke düşmanlarının propagandasına hizmet ettiğini savundu.
Hamaney, "Seçimlere katılımın yüksek olması konusu üzerinde bu denli durmamızın nedeni, (İran) İslam Cumhuriyeti'nin başının dik olduğunu ortaya koymak içindir." dedi.
Katılımın düşük olduğu seçimlerde ülke düşmanlarının bu durumdan "propaganda" amaçlı istifade ettiğini savunan Hamaney, "(Halk) tembellik veya ihmal etmesin, hafife almasın, ülkenin her köşesinde seçimlere katılsın." ifadelerini kullandı.
Tahran Milletvekili Ebulfazl Zuhrevend, seçimlere katılımı ülke güvenliği açısından önemli bir gösterge olarak değerlendirirken, katılımın artmasıyla ülkenin güvenliğinin de artacağını belirtti.
Yarınki seçime reformist Pezeşkiyan, muhafazakar Celili ve Kalibaf'ın girmesi durumunda anket verilerine göre Pezeşkiyan ve Celili 2. tura kalabilir. 5 Temmuz'da düzenlenecek 2. tur seçim sonucunu, reformistlere yakın sandığa küsen seçmenin katılım oranı belirleyecektir. Eğer bu kesimden sandığa gelme oranında artış olur ise Pezeşkiyan, "sandığa küslük" devam ederse Celili'nin seçimi kazanabileceği değerlendiriliyor.