Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, uzun bir aranın ardından Kuzey Kore'ye gerçekleştirdiği ziyaret ile uluslararası ilişkilerde yeni bir tartışma başlattı. Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu'nun AA için kaleme aldığı analize göre, Putin'in bu ziyareti özellikle İsviçre'deki Ukrayna Barış Konferansı'nın hemen ardından gelmesiyle ve Rusya ile Batı arasındaki gerilimin dorukta olduğu bir dönemde gerçekleşmesiyle daha da önem kazanıyor.

Putin'in 2 günlük ziyareti, 2000 yılında Kuzey Kore'yi son ziyaretinden sonra gerçekleşiyor olmasıyla dikkat çekiyor. Ziyaret, bölgedeki siyasi denklemleri etkileyebilecek birçok anlam taşıyor. Özellikle Rusya'nın, Ukrayna'daki kriz sürecinde Kuzey Kore ile askeri işbirliğini artırma eğilimi, uluslararası kamuoyunda endişe yaratıyor.

Açık ya da kapalı kapılar arkasından ele alınacak konulardan biri de şüphesiz Kuzey Kore’nin nükleer silah üretimi konusudur. Son günlerde Rusya ile Batı arasında yaşanan gerginlikte taraflar sıkça nükleer silahlar konusunu gündeme getiriyor ve bir nevi de birbirlerini tehdit ediyorlar. Bu bağlamda, Rusya ile Kuzey Kore liderlerinin nükleer silah konusunu ele almaları şüphesiz uluslararası arenada ses getirecektir. Batı’nın Rusya’ya yaptırımlar uygulaması ve Ukrayna Barışı Konferansı örneğinde görüldüğü üzere bu siyaset bir sonuç vermese de Ukrayna konusunda baskı yapma çabası Rusya’nın Kuzey Kore ile daha da yakınlaşmasına neden oluyor. Vladimir Putin’in Kuzey Kore ziyareti öncesinde ülkeyle stratejik işbirliği anlaşma metnini onaylaması da ilişkilerin yeni seviyeye çıkacağına işaret ediyor.

Putin'in Kore ziyareti, özellikle ABD, Japonya ve Güney Kore gibi ülkeleri rahatsız ediyor. Bu ülkeler, BM Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'ye yönelik yaptırımlarını ihlal etmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.

Putin’in Kore’den sonra Vietnam’ı ziyaret edecek olması da Batılı ülkelerin dikkatinden kaçmıyor. ABD’li yetkililer Vietnamlı meslektaşlarını "Rus propagandası için kapıların açılmaması gerektiği" konusunda uyardılar. Rus liderin ziyaretine Vietnam’ı da eklemesi, bir kez daha Soğuk Savaş dönemini hatırlattı. Halihazırda günümüzdeki vaziyet, Soğuk Savaş döneminkinden daha iyi değildir. Bilindiği üzere, Kore Savaşı’nda olduğu gibi Vietnam İç Savaşı’nda da Moskova, ülkenin kuzeyini destekledi. Günümüzde ise Kremlin, Vietnam ile münasebetlerinde bir taraftan ekonomi alanında işbirliği geliştirmeye çalışırken diğer taraftan da bölgeyi tamamen ABD’nin kontrolüne bırakmamaya gayret ediyor.

Dolayısıyla Vladimir Putin'in normal şartlarda rutin bir ziyaret sayılabilecek Kuzey Kore ve Vietnam ziyaretleri, Yeni Soğuk Savaş'ın yaşandığı günümüzde bambaşka bir anlam taşıyor ve hatta bu savaşın nükleer savaşa dönüşüp dönüşmeyeceği sorusu da gündeme geliyor. 

Refah Sınır Kapısı'nı kim yönetecek? Refah Sınır Kapısı'nı kim yönetecek?

Rusya'nın Kore ile işbirliği, 2006 yılında BM Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'ye uyguladığı yaptırımlar nedeniyle birkaç yıl sınırlı düzeyde kalsa da, stratejik işbirliği anlaşması ikili, özellikle de askeri ilişkileri yeni bir seviyeye taşıyacak. Bu kaçınılmaz olarak Batı'da eskinin yeniden ortaya çıkacağı anlamına geliyor.

Kaynak: AA-Anadolu Ajansı