İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, 7 Ekim saldırıları sonrasında oluşturulan Savaş Kabinesini feshetmesi, İsrail'in iç siyasetinde ve uluslararası ilişkilerinde önemli değişimlerin habercisi olarak değerlendiriliyor.

Netanyahu'nun Savaş Kabinesini dağıtma kararı, karar alma süreçlerini merkezileştirerek askeri ve stratejik politikalarda daha fazla kontrol sahibi olma amacını yansıtıyor. Özellikle Gazze'deki son gelişmelerin ardından, Netanyahu'nun iç siyasi baskılara karşı güçlü bir cevap verme isteği bu adımın arkasındaki en önemli motivasyonlardan biri olarak öne çıkıyor.

Bakan Bolat: Türkiye’nin Dış Ticaret Performansında Gözle Görülür İyileşme Bakan Bolat: Türkiye’nin Dış Ticaret Performansında Gözle Görülür İyileşme

Ayrıca Savaş Kabinesinin feshi, İsrail'in uluslararası alanda aldığı pozisyonların yeniden değerlendirilmesine de işaret ediyor. 

Savaş Kabinesinin sonlandırılmasının bir diğer sebebi, Netanyahu'nun Refah saldırısı sonrası Filistin direnişinin güç kaybettiği algısının çıktılarını kimseyle paylaşmak istememesi de olabilir. Birçok analiste göre İsrail, Gazze’nin Mısır ile sınırı olan Refah’a yaptığı saldırı sonrası inşa ettiği Philadelphia koridoru ile direniş gruplarının Mısır tarafındaki bağlantılarını zayıflattı. 200’e yakın tünelin Sina yarım adasındaki çöllerle irtibatlı olduğu zikrediliyor. Bu durum, İsrail’in Gazze’deki direniş gruplarına karşı daha güçlü bir savaş yürüteceği senaryosunu gündeme getiriyor. Netanyahu da bu senaryodaki olası "kazanımlarını" Savaş Kabinesindeki rakip müttefiklerine kaptırmak istemiyor. Diğer bir ifade ile Netanyahu, son dönemdeki İsrail ilerlemesini Savaş Kabinesi ile paylaşmak yerine kendi tabelasına artı olarak eklemek istiyor. Dolayısıyla Netanyahu Savaş Kabinesini feshederek kendi siyasal hedeflerini öne çıkarıyor. Savaş Kabinesi feshi, savaş sırasında veya sonrası seçimlerin gündemde olduğu İsrail’de Netanyahu'nun elini güçlendiriyor.


 

Kaynak: AA-Anadolu Ajansı