Analiz

Türkçe'nin Dünya Üzerindeki Yükselişi: Kültür ve Dil Bağlantısının Etkisi

Türkçemiz çok eski çağlardan beri dünya dilleri arasında önemli bir yere sahip olmuş, medeniyetler arasında bir kültür aktarıcısı olmuştur.

Eski Yunanca'da “her gün yeniden yükselen güneş, güneşin yükseldiği yer, güneşin doğduğu yer” anlamına gelen Anadolu olarak bilinen ülkede yer alan Türkiye, Asya, Afrika ve Avrupa'yı birbirine bağlayan Hititler, Lidyalılar ve Romalılar da dahil olmak üzere binlerce medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Ülkenin konumu ve zengin kültürü, onu her çağın medeniyetleri için gözde bir yer haline getirmiştir. Antik çağlardan günümüze kadar dünya dilleri arasında önde gelen bir dil olan Türkçe, medeniyetler arasında bir kültür aktarıcısı görevi görmektedir.

Türk dil enstitüleri, gönüllü vakıf ve dernekler ile herhangi bir kuruluşa bağlı olmayan ancak kendini Türk diline adamış öğretmenler de Türk dilinin zenginleşmesine katkıda bulunmakta ve çok sayıda yabancı öğrencinin ülkemize gelmesini sağlamaktadır. YÖK'ün 18 Nisan 2024 tarihli açıklamasına göre ülkemiz, dünyada yabancı öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ilk on ülke arasında yer almaktadır. YÖK istatistiklerine göre ülkemize 2022-2023 akademik yılında 103.498'i yeni kayıt olmak üzere toplam 301.694 öğrenci gelmiştir. Son dönemde ülkemize artan ilginin nedenleri birçok araştırmacının dikkatini çekmiştir.

Böylece Türk dili, tarihin en eski dönemlerinden teknolojinin hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldiği günümüze kadar her dönemde ve her alanda hızlı bir gelişim göstermiştir.

Bu gelişmeler, 1277 yılında Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından Türkçenin resmi dil olarak ilan edilmesinin yıldönümü olan 13 Mayıs Türk Dil Bayramımız kutlu olsun.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }