MTA, son günlerde sosyal medyada gündeme gelen ve 2023 yılına ait olduğu iddia edilen bir harita paylaşımının gerçeği yansıtmadığını bildirdi. Kurumdan yapılan açıklamada, paylaşılan haritanın 2012 yılında yayımlanan Türkiye Diri Fay Haritası Serisi Divriği (NJ 37-2) Paftası’ndan kesilerek görselleştirildiği ve üzerine 2023 yılına ait bir ifade konularak asılsız bir iddia ortaya atıldığı belirtildi.

Açıklamada, “Söz konusu haritanın hemen sağ kenarında verilen ‘Açıklamalar’ bölümü altındaki ‘Basım Tarihi’ kısmında, haritanın 10 Haziran 2012 tarihinde basılmış olduğu açık bir şekilde görülmektedir. Bu nedenle daha önce bu fayın haritalandığı ancak sonradan silindiğine ilişkin paylaşımın gerçekle bir ilgisi bulunmamaktadır.” ifadelerine yer verildi.

Fay hattı sayısal veri tabanına eklendi

İçişleri Bakanlığı, Son 10 Ayda 469 Organize Suç Örgütünü Çökertti İçişleri Bakanlığı, Son 10 Ayda 469 Organize Suç Örgütünü Çökertti

E7Eb2D4A 0Dd3 4C20 8B9F 6Bd67F394802

MTA, kurulduğu 1935 yılından bu yana ülkemizin jeolojik özelliklerini araştırdığını ve elde edilen verileri başta madencilik sektörü olmak üzere diğer sektörlerin kullanımına sunduğunu vurguladı. Kurum, ülkemizdeki deprem araştırmalarına yönelik projelerin de MTA tarafından yürütüldüğünü kaydetti.

Açıklamada, “Bugün kullanılan Türkiye Diri Fay Haritası farklı ölçeklerde 2012 ve 2013 yıllarında basılmış, söz konusu diri fay haritalarının 2013 yılından sonra yeniden basımı yapılmamıştır. 2010 ile 2012 yılları arasında hakem değerlendirmesi yapılmış ancak harita basım sürecinde arazi gözlemleri sonucunda İliç yakınında yer alan diri fay aktivitesi tespit edilmiştir. Bu nedenle söz konusu diri fay aktivitesi belgelenmesini takiben 1/25.000 ölçekli haritalara ve sayısal veri tabanına eklenmiş olup talep eden kurum ve kuruluşlarla sayısal olarak bu şekliyle paylaşılmaktadır.” denildi.

Sayısal fay haritası internet sayfasında yayınlandı

MTA, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve her yönü ile ülkemizi derinden etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında, söz konusu fayın da bulunduğu sayısal Türkiye Diri Fay Haritası’nı kamu yararı gözetilerek, sayısal formatta kurumsal internet sayfasında ilgililerin kullanımına sunduğunu bildirdi.

Açıklamada, “Diri fayların belirlenmesi ve haritalanması bilgi birikimi ve uzmanlık gerektirmektedir. Bu nedenle ülke boyutunda diri faylara ilişkin haritalama ve güncelleme çalışmaları da uzun zaman alan bir süreçtir. Genel Müdürlüğümüz, Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanlığımız tarafından Türkiye Diri Fay Haritasının güncellenmesine yönelik çalışmalar devam etmekte, ayrıca 7 adresindeki yerbilimleri portalında da görüntülenebilmektedir.” değerlendirmesine yer verildi.

Açıklamada, dezenformasyonla mücadele kapsamında tüm yasal haklarının saklı kaldığı ve kamuoyuna saygıyla duyurulduğu ifade edildi.

Kaynak: (İLKHA)