Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 7-8 Mart tarihlerinde ABD’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Fidan, ziyareti sırasında ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya gelecek. Diplomatik kaynaklar, ziyaretin Blinken’ın daveti üzerine gerçekleşeceğini belirtti.
Stratejik mekanizma toplantısı yapılacak
Fidan ve Blinken, 7. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizma Toplantısı’nı da yapacak. Toplantıda, iki ülke arasındaki işbirliği alanları, ilgili kurumların temsilcilerinin de katılımıyla detaylı bir şekilde ele alınacak. Ayrıca, küresel ve bölgesel gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunulacak.
Fidan, ABD yönetimiyle temaslarda bulunacak
Fidan’ın ABD ziyareti kapsamında, ABD Senatosu üyeleriyle de görüşmeler yapması bekleniyor. Fidan, ayrıca ABD Başkanı Joe Biden’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile de bir araya gelecek. Fidan, düşünce kuruluşlarının düzenlediği etkinliklere de katılacak.
Terörle mücadele ve savunma sanayisi gündemde
Fidan, ABD yönetimiyle yapacağı görüşmelerde, Türkiye’nin terörle mücadeledeki beklentilerini dile getirecek. FETÖ ve PKK/YPG terör örgütlerine karşı ortak mücadele çağrısında bulunacak. Savunma sanayisi alanında da atılması gereken adımları vurgulayacak. F-16 programının devam ettirilmesi, F-35 programına dahil edilmesi, CAATSA yaptırımlarından çıkarılması ve ortak savunma sanayisi projelerinin kısıtlamalar olmadan yürütülmesi gibi konuları gündeme getirecek.
NATO Vilnius Zirvesi kararları hatırlatılacak
Diplomatik kaynaklar, NATO Vilnius Zirvesi’nde alınan kararları hatırlatarak, müttefikler arasındaki savunma sanayisi kısıtlamalarının kaldırılması gerektiğini ifade etti. Kaynaklar, NATO’nun güney sınırlarının güvenliği için bu konunun önemli olduğunu söyledi.
Ekonomik ilişkilerin ilerletilmesi için somut adımlar atılacak
Son 2 yıldır 30 milyar doları aşan ticaret hacmi ile ekonomik ilişkilerin ilerletilmesine yönelik somut adımların atılacağı ziyarette, 100 milyar dolar ticaret hacmi hedefi doğrultusunda çalışmalar sürdürülecek.
Ziyarette, Türkiye-ABD enerji işbirliğinin güçlü şekilde devam etmesi de ele alınacak.
Türkiye, halihazırda ABD’nin en büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) alıcısı konumunda bulunuyor.
Bölgesel meseleler kapsamlı şekilde ele alınacak
Görüşmelerde, İsrail’in Gazze’de uyguladığı katliamın durması, Gazze’de acil ve tam ateşkesin sağlanması gerektiği ve uluslararası parametrelere uygun biçimde iki devletli çözüm için harekete geçilmesi dile getirilecek.
Ukrayna-Rusya Savaşı’nda ateşkes sağlanarak müzakerelere dönülmesi konusunun ele alınacağı görüşmelerde, Karadeniz Tahıl Girişimi’nin canlandırılması ile Karadeniz’de seyrüsefer güvenliğinin sağlanması da gündemde olacak.
Görüşmelerde, Yunanistan ile pozitif seyreden ilişkiler, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki barış süreci, Suriye, Yemen, İran ve Libya gibi bölgesel konular da kapsamlı şekilde ele alınacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın, Ekim 2021’de Roma’da G20 Liderler Zirvesi kapsamında yaptıkları görüşmede Türkiye-ABD Stratejik Mekanizmanın kurulması kararlaştırılmıştı.