Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,05 düşüşle 8.856,29 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 4,22 puan ve yüzde 0,05 değer kaybederek 8.856,29 puana geriledi. Bankacılık endeksi yüzde 0,71 ve holding endeksi yüzde 0,13 azalış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,03 ile menkul kıymet yatırım ortaklığı olurken, en çok kaybettiren ise yüzde 1 ile gayrimenkul yatırım ortaklığı oldu.

Dün, satıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,53 değer kaybıyla 8.860,52 puandan tamamladı.

Küresel piyasalarda teknoloji hisseleri baskı altında

Küresel piyasalarda, teknoloji hisselerinde görülen kar satışları öncülüğünde negatif bir seyir izlendi. ABD borsaları, teknoloji şirketlerinin hisselerindeki düşüşlerin etkisiyle dün düşüşle kapandı. Dow Jones endeksi yüzde 0,46, S&P 500 endeksi yüzde 0,76 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,31 değer kaybetti. Asya borsalarında da satıcılı bir seyir hakim. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,86, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,28 düşüşle işlem görüyor.

Gözler Powell’ın sunumunda

Küresel piyasaların gündeminde bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın Kongre’de yapacağı sunum var. Powell’ın, ABD ekonomisine ilişkin değerlendirmelerini ve para politikası görünümünü paylaşması bekleniyor. Ayrıca, ABD’de ADP özel sektör istihdamı, Fed Bej kitap raporu ve JOLTS açık iş sayısı verileri de takip edilecek.

TCMB sıkılaştırma adımları attı

Öte yandan, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sıkı para politikası duruşunu destekleyici ilave sıkılaşma adımları attı. TCMB, kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında, TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildiğini duyurdu. TCMB, ayrıca kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini ve parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde çalışıldığını bildirdi.

Fitch’in Türkiye raporu bekleniyor

Diğer yandan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk İslami bankacılığının 2024’te önceki yıllara kıyasla yavaş da olsa sektör ortalamasının üzerinde büyümeyi sürdürmesinin beklendiğini bildirdi. Fitch, Türk İslami bankacılığının 2024’te yüzde 10-15 arasında büyüme kaydedeceğini tahmin etti.

Ayrıca, Fitch Ratings’in cuma günü piyasalar kapandıktan sonra açıklaması beklenilen Türkiye değerlendirme raporu da yatırımcıların odağında bulunuyor. Fitch, Türkiye’nin kredi notunu “B+” seviyesinde, görünümünü ise “durağan” olarak belirlemişti.

Türkiye'nin Soykırım Davasındaki Yönü: Müdahil Olma ve Uluslararası Etkileşim Stratejisi Türkiye'nin Soykırım Davasındaki Yönü: Müdahil Olma ve Uluslararası Etkileşim Stratejisi

Borsada teknik seviyeler

Analistler, bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu ifade ederek, yurt dışında ise Almanya’da ticaret dengesi ile Avro Bölgesi’nde perakende satışları, ABD’de ADP özel sektör istihdamı, Fed Bej kitap raporu ve JOLTS açık iş sayısı verilerinin yanı sıra Fed Başkanı Jerome Powell’ın Kongre’de gerçekleştireceği sunumun takip edileceğini kaydetti.

Teknik açıdan, BIST 100 endeksinde 8.800 ve 8.700 seviyelerinin destek konumunda olduğunu belirten analistler, 8.900 ve 9.000 puanın direnç olarak öne çıktığını kaydetti.

Kaynak: AA