Fil suresi, adını 1. ayetinde geçen ve “fil” anlamına gelen kelimesinden almıştır. Surede, Kabe’yi yıkmak isteyen Yemen valisi Ebrehe’nin fillerle Mekke’ye saldırmasını ve Allah’ın onları ebabil kuşlarıyla helak etmesini anlatır.

Fil suresinin fazileti ve önemi hakkında pek çok hadis-i şerif vardır. Bu hadislerden bazıları şunlardır:

  • Resulullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Kim fil suresini okursa, Allah ona Kur’an’ı okumuş gibi sevap verir.” (Tirmizi, Fezailu’l-Kur’an, 9)
  • Resulullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Kim fil suresini her gece okursa, Allah onu her türlü beladan korur.” (İbn-i Kesir, Tefsiru’l-Kur’ani’l-Azim, VIII/472)
  • Resulullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Kim yatağına girince fil suresini okursa, Allah ona yeterli bir koruyucu gönderir.” (Ebu Davud, Edeb, 100)

Bu hadislerden anlaşıldığı üzere, fil suresinin okunması hem dünya hem de ahiret hayatı için büyük faydalar sağlamaktadır. Fil suresi, Allah’ın Kabe’yi koruduğunu ve müminlere yardım ettiğini hatırlatır. Bu sureyi okuyan kişi, Allah’ın rızasını kazanır, günahlarından arınır ve belalardan korunur.

Fil suresinin Arapça yazılışı ve Türkçe okunuşu şöyledir:

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ اَلَمْ تَرَ كَيْفَ فَعَلَ رَبُّكَ بِاَصْحَابِ الْف۪يلِۜ ﴿١﴾ اَلَمْ يَجْعَلْ كَيْدَهُمْ ف۪ي تَضْل۪يلٍۙ ﴿٢﴾ وَاَرْسَلَ عَلَيْهِمْ طَيْراً اَبَاب۪يلَۙ ﴿٣﴾ تَرْم۪يهِمْ بِحِجَارَةٍ مِنْ سِجّ۪يلٍۖۙ ﴿٤﴾ فَجَعَلَهُمْ كَعَصْفٍ مَأْكُولٍ ﴿٥

Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.

1- Elem tera keyfe fe’ale rabbüke bi-ashâbi’l-fîl.

2- Elem yec’al keydehüm fî tadlîl.

3- Ve ersele 'aleyhim tayran ebâbîl.

4- Termîhim bi-hicâratin min siccîl.

5- Fece’alehüm ke’asfin me’kûl.

Fil suresinin Türkçe anlamı ise şöyledir:

Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

1- Görmedin mi Rabbin ne yaptı fil sahiplerine!

2- Onların tuzaklarını boşa çıkarmadı mı?

3- Üzerlerine sürü sürü kuşlar saldı.

4- O kuşlar, onların üzerlerine pişkin tuğladan yapılmış taşlar atıyordu.

5- Derken onları, yenilip çiğnenmiş ekin yaprağı gibi kılıverdi.

Ramazan Oruçlarının Gecikmiş Kazaları İçin Fidye Şartı: İki Mezhep Arasındaki Farklar Ramazan Oruçlarının Gecikmiş Kazaları İçin Fidye Şartı: İki Mezhep Arasındaki Farklar

Kaynak: (Araştırma Yazısı)