Fetva Kurulu, yıl içerisinde elde edilen yeni malların zekâtının ne zaman verileceği konusunda farklı mezhep görüşlerini açıkladı. 

Zekât, İslam hukukunda önemli bir ibadettir ve müslümanlar tarafından yıllık olarak verilir. Ancak yıl içerisinde elde edilen yeni malların zekâtının ne zaman verilmesi gerektiği konusunda mezhep imamları arasında farklı görüşler bulunmaktadır.

Ramazan Oruçlarının Gecikmiş Kazaları İçin Fidye Şartı: İki Mezhep Arasındaki Farklar Ramazan Oruçlarının Gecikmiş Kazaları İçin Fidye Şartı: İki Mezhep Arasındaki Farklar
  1. Şafiî Mezhebi Görüşü:

    • Şafiî mezhebine göre, elle edildiği günden itibaren yeni mallar için ayrı bir yıl hesaplanmalıdır. Yani bu malların zekâtı, elde edildiği andan itibaren bir sonraki yılın sonunda verilmelidir.
  2. Hanefi Mezhebi Görüşü:

    • Hanefi mezhebi ise, yeni mal öncekiyle aynı cinsteyse yıl sonunda hepsinin zekâtının aynı zamanda verilmesi gerektiğini savunur. Bu görüş, zekâtın rahat bir şekilde hesaplanması bakımından daha isabetlidir.
    • Örneğin, 85 gram altın ağırlığında parası bulunan bir kimse, aynı yıl içerisinde her ne zaman eline para geçerse yıl sonunda elindeki tüm paraların zekâtını verir.
    • Ancak parası bulunan kimse, inek veya koyun gibi bir başka zekât malı elde ederse, öncekiyle farklı cinste olduğu için yeni mallar için farklı bir yıl hesaplar.

 

Kaynak: (İLKHA)