- Niyet: Orucun geçerli olması için niyet şarttır. Kaza orucu tutan kişinin hangi orucu kaza ettiğini belirtmesi gerekir.
- Niyet Vakti: Niyetin başlangıç vakti akşam ezanından sonrasıdır. Hanefi mezhebine göre vaktinde tutulan Ramazan orucu ve belirli bir vakitte tutulmak üzere belirlenen adak oruçlarında zevâl/öğle vaktine kadar niyet getirilebilir.
- Yanlışlıkla Yeme-İçme: Oruç çeşitlerinde yanlışlıkla bir şey yiyip içmek orucu bozmaz. Kişi ağzındakini dışarıya atmalıdır.
- Orucun Bozulduğuna Kanaat Getirme: Orucun bozulduğuna kanaat getirip yiyip içmeye devam eden kişi, daha sonra orucunun bozulmadığını öğrenirse orucu geçersiz sayılır.
- Kaza Orucunun Geciktirilmemesi: Kaza oruçları geciktirilmeksizin yıl içerisinde tutulmalıdır. Şafii mezhebine göre kazanın bir sonraki Ramazan ayına kadar geciktirilmesi kişiyi günahkâr yapar.
- Kaza Orucunu Tutmadan Vefat Edenler: Bıraktıkları mallardan fidye verilmesini vasiyet edebilirler.
- Hamile ve Süt Emziren Kadınlar: Kendisine veya çocuğuna zarar gelmesinden korkan kadınlar oruç tutmayabilir. Sonrasında sadece o günleri kaza yaparlar.
- Fidye Miktarı: Hanefi mezhebine göre fidye, fıtır sadakası miktarı kadardır. Şafii mezhebine göre ise fıtır sadakasının dörtte biri (1/4) miktarındadır.
- Kaza Orucunun Kasten Bozulması: Kaza orucunun kasten yeme-içme veya cinsi münasebet nedeniyle bozulması kefareti gerektirmez.
- Mürtet Olan Kişiler: Şafii mezhebine göre mürtet olan kimse Müslüman olduktan sonra kafir olarak kaldığı yıllar içerisindeki oruçları kazanmalıdır.
- Fidyenin Para Olarak Verilmesi: Fidyenin para olarak verilmesi fakirler açısından daha evladır.
Kaynak: (İLKHA)