Si̇yaset

TBMM Genel Kurulunda Sahipsiz Hayvanlar İçin Yeni Düzenlemeler

TBMM Genel Kurulunda sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ilk 5 maddesi kabul edildi.

Yeni düzenlemeyle, Hayvanları Koruma Kanunu'nun amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklendi. Ayrıca, sahipsiz ve sahipli hayvan kavramları açık bir şekilde tanımlanarak Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmeleri zorunlu hale getirildi.

Hayvan bakımevlerinin tanımı güncellenerek "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği tesis" olarak değiştirildi. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların bu bakımevlerinde toplanarak sahiplendirilinceye kadar bakılmaları ve rehabilitasyon süreci düzenlendi.

Yerel yönetimler, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakımı ve tedavisi için hayvan bakımevleri kurmakla yükümlü olacak.

İnsan ve hayvan sağlığı için tehlike arz eden, kontrol edilemeyen veya bulaşıcı ve tedavi edilemeyen hastalığı bulunan hayvanlar için ötenazi yapılması durumu, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesine göre düzenlendi.

Sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi veya bakımevinde barındırılan hayvanların dışarı bırakılması yasaklandı.

TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, teklifin 5'inci maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Komisyonun yerini almaması üzerine Bozdağ, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }