Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Ünal, ellerini fazla kullanan kişilerde sıkça görülen karpal tünel sendromu hakkında bilgi verdi.

Karpal Tünel Sendromu Belirtileri:

Bu sendromun en önemli belirtisi, gece uykusundan uyandırması ve elini sallama ihtiyacı duyulmasıdır. Bunun dışında el uyuşması, karıncalanma, avuç içinde ve parmaklara doğru giden ağrı ve sızı gibi belirtiler de görülebilir. Bu belirtiler genellikle nesne tutarken veya günlük yaşamda ortaya çıkar.

Karpal Tünel Sendromu Tedavisi:

Tedavinin ilk adımı, elle uzun süre yapılan işlerin dinlenerek yapılması gerektiğini unutmamaktır. Eğer hastada güç kaybı veya elin kas bölgesinde bir incelme yok ise, ilaç tedavisi ve el bileği ateli önerilir. Bunun sonucunda fayda görülmezse fizik tedavi yapılabilir. Bu hastalık cerrahi müdahale gerektiren bir duruma gelmişse, ameliyat edilmelidir. Ameliyat sonrasında kişi en az iki hafta dinlenmeli ve korumalıdır. Bu koruma ameliyatın başarı oranını yükselten önemli bir faktördür. Yaklaşık bir ay sonra hastalar neredeyse ameliyat olmamış gibi elini normal şekilde kullanabilir.

Karpal Tünel Sendromunun Önlenmesi:

Prematüre Bebeklerin Takibi Önemli: Uzmanlar Uyarıyor Prematüre Bebeklerin Takibi Önemli: Uzmanlar Uyarıyor

Karpal tünel sendromundan kaçınmak için, el bileğinin üzerine fazla yük bindiren işlerde ara vermek ve elle uzun süre yapılan işleri dinlenerek yapmak önemlidir. Ayrıca kişilerin şeker ve tiroit gibi hastalıklarını kontrol altında tutmaları gerekmektedir. Kadınlarda erkeklere göre daha sık rastlanan bu sendrom, kişinin günlük yaşamında çok büyük sorunlara yol açabilir. Bu nedenle belirtiler hususunda bir uzmana başvurmakta fayda vardır.

Kaynak: (İLKHA)