Yaşam

HAARP Ne Demek?

İyonosferi Uyaran Yüksek Güçlü Radyo Vericisi

HAARP, Yüksek Frekanslı Aktif Aurora Araştırma Programı’nın kısaltmasıdır. ABD Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Alaska Fairbanks Üniversitesi ve Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı tarafından finanse edilen bir araştırma projesidir. Alaska’da yarı-arktik bir tesis olan HAARP Araştırma İstasyonu’nda, iyonosferin özelliklerini ve davranışlarını incelemek için yüksek güçlü bir radyo vericisi olan İyonosferik Araştırma Aracı (IRI) kullanılmaktadır.

HAARP’ın Amacı ve Kullanılan Araçlar

HAARP’ın amacı, iyonosferi uyararak radyo iletişim, izleme ve navigasyon için teknolojik gelişmeler sağlamaktır. İyonosfer, güneş ışınları ile iyonize olmuş gazlardan oluşan ve radyo dalgalarını yansıtan atmosferin bir katmanıdır. HAARP projesi, iyonosferin sınırlı bir bölgesine yüksek frekans bandında çalışan 3.5 megavat gücünde ve 10 MqHz boyutundaki dalgalar göndererek bu bölgede fiziksel değişimler yaratmaktadır. Bu değişimleri incelemek için ise VHF, UHF radarlar, akı köprülü manyetometre, iyonosferik ses aletleri ve bir endüksiyon manyetometresi gibi diğer araçlar kullanılmaktadır.

HAARP’ın Tarihi ve Komplo Teorileri

HAARP projesi 1993 yılında başlamış ve 2007 yılında tamamlanmıştır. 2013 yılında geçici olarak kapatılmış, 2014 yılında sona erdirilebileceği açıklanmış, 2015 yılında ise Alaska Fairbanks Üniversitesi’ne devredilmiştir. HAARP projesi, birçok komplo teorisine konu olmuştur. Bazı iddialara göre, HAARP iklim kontrol silahı olarak kullanılmakta, yapay depremler, zihin kontrolü ve diğer felaketler yaratılabilmektedir. Ancak, bu iddiaların bilimsel bir temeli yoktur ve HAARP’ın yeteneklerinin çok üzerindedir. Stanford Üniversitesi profesörü Umran İnan, HAARP’ın iklim kontrolü yapamayacağını, güneşten bin misli daha kuvvetli enerji gönderse bile, bir şimşeğin gücü ile kıyaslandığında çok küçük olduğunu belirtmiştir.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }