Yaşam

Deizm nedir, nasıl ortaya çıktı?

Deist, deizm adı verilen bir felsefi akım ya da inanç biçimine göre yaşayan kişidir. Deistler, Tanrı’nın evreni yarattığını ancak daha sonra insanları ve doğayı kendi haline bıraktığını düşünür. Deistler, peygamberleri, kutsal kitapları ve dinleri reddeder.

Deizm, 17. yüzyılda Avrupa’da ortaya çıkmış bir felsefi akımdır. Deizm, hiçbir aracı olmaksızın sadece akıl yoluyla kavranabilecek yalın bir Tanrı inancını savunur. Deizme göre, Tanrı evreni yaratmış, doğa kanunlarını koymuş, insanlara akıl vermiş ancak daha sonra onlara müdahale etmemiştir. Deizm, vahiy, peygamber, kutsal kitap, mucize, kehanet, cennet, cehennem, melek, şeytan gibi kavramları kabul etmez. Deizm, doğa, bilim ve mantığa dayanır. İnanışın tanımlanmasında kullanılan doğal din ya da doğal inanç kavramları, hiçbir aracı olmaksızın sadece akıl yoluyla kavranabilecek yalın bir Tanrı inancını belirtir. Bu inancı benimseyen kişiye Deist denir.

Deistlerin sayısı ve dağılımı

Deistlerin sayısı ve dağılımı hakkında kesin bir bilgi yoktur. Deistler, genellikle kendilerini ateist, agnostik, hümanist, rasyonalist, evrenselist, doğalcı, natüralist, materyalist, fizikçi, bilimci, filozof, aydın, özgür düşünür, özgür iradeci, özgür inançlı, özgür ruhlu, özgür yaratıcı olarak tanımlarlar. Deistler, dünyanın farklı bölgelerinde, farklı kültürlerde, farklı mesleklerde yaşayabilirler. Deistler, herhangi bir örgüt, cemaat, tarikat, grup veya partiye bağlı değildirler. Deistler, kendi inançlarını ve düşüncelerini özgürce ifade ederler.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }