Çiğ köfte, çeşitli yörelerde farklı biçimlerde yapılıyor. Çiğ köfte içerisinde bulgur, salça ve baharat gibi malzemeler var. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ise çiğ köfteye çiğ et katılıyor. Özellikle çiğ et kullanılarak yapılan çiğ köfteler, insan sağlığı için zararlı olabiliyor.

Yapılan bir çalışma, çiğ köftenin ne denli zararlı olabileceğini ortaya koydu. Prof. Dr. Işıl Var ve ekibi tarafından yapılan çalışmalarda bu yiyeceğin ne denli zararlı olabileceği anlaşıldı. Gerekli hijyen koşulları sağlanmadığı takdirde çiğ köftede çeşitli bakterilerin ortaya çıkabileceği tespit edildi. Bu bakteriler çeşitli hastalıklara yol açabiliyor ve hatta ölüme bile yol açıyor.

Şanlıurfalı çoban ile "Gülçin" arasındaki gülümseten dostluk Şanlıurfalı çoban ile "Gülçin" arasındaki gülümseten dostluk

ETSİZ ÇİĞ KÖFTENİN ZARARLARI

vxxx-3Nf9_cover.jpg

Son yıllarda ortaya çıkan çiğ köfte zincirlerinde et kullanılmıyor. Salça, bulgur gibi malzemeler bir araya getirilerek çiğ köfte hazırlanıyor. Ancak gerekli koşullar sağlanmadığı takdirde masum görünen bu yiyecek de zararlı olabilir.

Prof. Dr. Işıl Var tarafından yapılan çalışmada marketlerden ve lokantalardan alınan yiyecek örnekleri incelendi. Aynı zamanda evlerde yapılan çiğ köfteler de incelemeye tabi tutuldu. Laboratuvar ortamında steril koşullarda hazırlanan bir çiğ köfte üzerinde de incelemeler yapıldı. Çıkan sonuçlar hem etli hem de etsiz çiğ köftenin çok zararlı olabileceğini gösteriyor.

ETLİ ÇİĞ KÖFTEDE SALMONELLA TEHLİKESİ

Yapılan incelemeler neticesinde etli çiğ köfte örneklerinin hepsinde salmonella görüldü. Etsiz çiğ köftelerde ise “E.coli” ve “E.coli O157:H7” bakterilerine rastlandı. Bu bakteriler, gerekli hijyen koşullarının sağlanmaması nedeniyle ortaya çıkıyor.

Prof.Dr. Işıl Var tarafından yapılan açıklamaya göre ortaya çıkan bakteriler, bağırsak iltihaplarına yol açabilir. Aynı zamanda çocuk ölümlerine yol açan koli basilleri de çiğ köftelerde bulunuyor.

Çiğ köftedeki bakteriler, el ile temas neticesinde ortaya çıkıyor. Aynı zamanda yiyeceğin pişirilmeden tüketilmesi de bu bakterilerin önemli bir nedenidir. Prof. Dr. Işıl Var, bu tür yiyeceklerin evde ve hijyen koşullarına dikkat edilerek hazırlanmasını öneriyor.

Kaynak: (Haber Merkezi)