Türkiye’de yaşayan iki milyona yakın kadın, çikolata kistiyle mücadele ediyor. Tıp dilinde endometriozis olarak bilinen bu hastalık, bazen hiç belirtisiz bir şekilde ilerleyebilir. Ancak bazı belirtilerin ortaya çıkması da söz konusu olabilir.

Hastalığın belirtileri arasında karın ağrısı vardır. Aynı zamanda kasıklarda ağrı ve bağırsaklarda problemler yaşanır. Adet döneminde görülen ağrının sebebi de çikolata kisti olabilir. Ancak çoğu kişi bu ağrıları doğal kabul eder ve hekime başvurmakta gecikir.

Çikolata kistinin zamanında tedavi edilmemesi halinde kısırlık, böbrek kaybı gibi sorunlar ortaya çıkar. Kadınlar, düzenli jinekolojik muayene ile hastalığın erken dönemde teşhis edilmesini sağlayabilir.

ÖZELLİKLE BU BELİRTİLERE DİKKAT

cikolata-kisti-endometriozis

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Taner Usta tarafından yapılan açıklamaya göre hastalığın erken teşhisinde belirtiler son derece önemli. Usta, özellikle üç belirti üzerinde duruyor. Bunlardan biri ağrılı adet görmedir. Aynı zamanda cinsel ilişki sırasında hissedilen ağrı da bir belirti olabilir Adet döneminde meydana gelen ağrılı dışkılama, çikolata kistine bir işarettir.

Kırmızı biber obezite oluşumunu engelleyebilir Kırmızı biber obezite oluşumunu engelleyebilir

Endometriozis oluşumunun nedeni henüz tam olarak bilinmiyor. Ancak hamilelik oluşmadığı süreçte endometrial dokunun karın boşluğuna akması, yaygın olarak çikolata kistinin oluşmasının nedeni olarak görülüyor.

Çikolata kistleri; yumurtalıklarda ya da rahim üzerinde oluşabilir. Ancak bazen rahim dışında da bu kistler meydana gelebilir.

ÇİKOLATA KİSTİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Çikolata kisti için bazen ilaç kullanımı yeterlidir. Ancak hekim tarafından yapılan tedaviler neticesinde cerrahi müdahale de yapılabilir. Özellikle idrar yolunda ve bağırsaklarda tıkanıklık varsa cerrahi müdahaleden başka seçenek yoktur.

Cerrahi operasyon sırasında kist vücuttan çıkarılır. Ancak kistin yapısına göre yumurtalıkları almak da gerekli olabilir. Rahmin tamamen alınması da söz konusu olabilir. Çikolata kistinin erken teşhis edilmesi halinde cerrahi bir operasyona gerek kalmaz. Bu nedenle kontroller mutlaka düzenli bir şekilde yapılmalıdır. En ufak bir belirtide hekime başvurulmalıdır.

Kaynak: (Haber Merkezi)