Bilmukabele, dilimize Arapçadan geçmiş bir kelimedir. Kelimenin başında Arapçada harf-i cer ve harf-i tarif olarak nitelendirilen -bi ve -el ekleri kullanılmıştır. Mukabele kelimesi getirildikten sonra -el ekinde ünlü düşmesi olur. Bu nedenle kelime bil-mukabele şeklinde yazılır.

Genç yaşında idam edilen bir alim: Şehit İbrahim Edhem Genç yaşında idam edilen bir alim: Şehit İbrahim Edhem

Bilmukabele ne demek?

Bilmukabele, “karşılık olarak” anlamına gelir. Bir söz veya davranış karşısında, aynı fikirde olduğunu veya aynı dilekleri paylaştığını belirtmek için kullanılır. Örneğin, birine iyi bayramlar dendiğinde, bilmukabele denilerek, karşı tarafın da iyi bayramlar dilemesi sağlanır. Böylece, bir nezaket gösterisi yapılır.

Bilmukabele, aynı zamanda “aynı duyguları paylaşıyorum” anlamına da gelir. Bir övgü veya teşekkür karşısında, bilmukabele denilerek, karşı tarafın sözlerine katıldığı veya onayladığı ifade edilir. Böylece, bir alçakgönüllülük ve kibarlık gösterisi yapılır.

Bilmukabele nasıl kullanılır?

Bilmukabele, hem Türkçede hem de Arapça ve Farsça gibi Doğu dillerinde bazı kelimeler sadece diyaloglarda kullanılabilir. Bilmukabele de o sözcüklerden biridir. Bir söz veya davranış karşısında, aynı fikirde olduğunu veya aynı dilekleri paylaştığını belirtmek için bilmukabele denir. Bilmukabele, tek başına bir cümle olarak kullanılabileceği gibi, başka bir cümle ile birlikte de kullanılabilir. Örnek cümleler şöyle:

  • Allah razı olsun. - Bilmukabele. (Allah sizden de razı olsun.)
  • Hayırlı işler. - Bilmukabele. (Siz de hayırlı işler yapın.)
  • Çok yaşa. - Bilmukabele. (Hep beraber yaşayalım.)
  • Tebrik ederim. - Bilmukabele, çok teşekkür ederim. (Ben de sizi tebrik ederim, çok teşekkür ederim.)

Bilmukabele kelimesinin yazılışı ve telaffuzu da önemlidir. Kelimenin üçüncü ünlü harfi olan “a” harfinin üstüne düzeltme işareti konulmalı ve uzatılarak telaffuz edilmelidir. Aksi takdirde, kelime yanlış yazılmış veya okunmuş olur. Doğru yazılışı ve telaffuzu şöyledir:

  • Bilmukabele - Yanlış
  • Bilmukâbele - Doğru

Kaynak: (Araştırma Yazısı)