Türkiye’nin denizcilik sektöründe büyük bir gelişim gösterdiğini vurgulayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yalova’da Kurtarma 17-18 Römorkörleri Teslim Alma Töreni’ne katıldı. Bakan Uraloğlu, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin denizlerinde daha güvenli bir gelecek için çalıştıklarını ifade etti.

“Denizlerimiz mavi vatanımızdır”

Bakan Uraloğlu, “Bizler için denizlerimiz 'mavi vatan’ımızdır. Atalarımızın Türk Boğazları’nda yaklaşık üç asır mutlak egemenlik devri yaşayarak, Karadeniz, Ege ve Akdeniz’de tam anlamıyla kontrolü sağladıkları tarihi bir gerçektir. Buradan hareketle özellikle son 21 yılda bir deniz kaptanının oğlu olan Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde ulaştırmadan sorumlu Bakanlık olarak attığımız her adımı bu bilinçle atıyoruz.” dedi.

Uraloğlu, terörle mücadelede ve Filistin davasında kararlılıklarını da vurgulayarak, “Terörle mücadelede, hiçbir zaman kararlılığımızdan taviz vermeyeceğiz. Hem terörün siyasi uzantılarıyla hem onları tutan içte, dışta küresel ne varsa maşalarıyla da mücadele etmenin gayreti içerisinde kararlılığımızdan zerre kadar taviz vermeyeceğiz. Diğer yandan tabii Filistin’deki insanlık suçu. Maalesef insanlığın gözü önünde çocuk katliamı, sivil katliamı, savaş suçu maalesef işlenmeye devam ediyor. Tabii uluslararası kuruluşlar etkisiz kalmaya da devam ediyor. Türkiye olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya, onları desteklemeye devam edeceğiz. Dünyada haksızlıklara ses çıkarmaya, dünyada adaleti savunmaya hep devam edeceğiz.” diye konuştu.

Sanayiciler: Kalifiye eleman ve çırak bulamıyoruz Sanayiciler: Kalifiye eleman ve çırak bulamıyoruz

“Türkiye denizcilikte dünyanın en prestijli ülkeleri arasında”

Bakan Uraloğlu, 2002 yılına kadar neredeyse sadece Tuzla’ya sıkıştırılmış can çekişen bir gemi sanayi sektörü olduğunu hatırlatarak, “Biz tersaneciliğimizi tüm kıyılarımıza yayacak politikalar yaptık ve yatırım yapacak sektör temsilcilerimizin önünü açtık. Sayısal ve kapasite olarak geçmişten bugüne sektörümüze bakacak olursak; 2002 yılında 37 olan tersane sayımız 85’e, yıllık üretim kapasitemizi ise 550 bin dedveyt ton’dan 4,79 milyon dedveyt tona yükselttik. Tersanelerimizdeki bakım-onarım hacmi de 35 milyon dedveyt tona çıktı.” şeklinde konuştu.

Uraloğlu, denizcilik sektöründe elde edilen başarıları şöyle sıraladı:

  • 217 limanımızda 543 milyon ton yük, 12,4 milyon TEU konteyner elleçleniyor.
  • Tekirdağ, Ambarlı, Kocaeli ve Mersin’de bulunan konteyner limanlarımız dünyada ilk 100 liman arasına girdi.
  • 45,7 milyon dedveyt tona ulaşan deniz ticaret filomuz ile dünya sıralamasında 12’nci sırada yer alıyoruz.
  • 1 milyonu aşan amatör denizcimiz ve 138 bin gemi insanımız ile dünyanın önde gelen denizci ülkeleri arasındayız.
  • Türk Bayrağımız, denizcilik sektöründe dünyanın en prestijli bayrakları arasında yer alıyor.

“Gemi siparişinde dünyada 7’nci, gemi sökümünde Avrupa’da lideriz”

Bakan Uraloğlu, gemi inşa sektörünün emek yoğun niteliği ve oluşturduğu geniş faaliyet alanı ile Türkiye’deki istihdamın artmasına da önemli katkılar sağladığını belirterek, “Gemi sanayimizin ihracat rakamı kasım sonu itibariyle tüm Türkiye’de 1.7 milyar dolar, Yalova’da ise 661 milyon dolar olmuştur. Yani, Türkiye gemi sanayi ihracat rakamının büyük bir oranı Yalova’da üretilmiştir. Yıl sonu itibariyle de sektör ihracatının 2 milyar dolara ulaşmasını hesaplıyoruz.” dedi.

Uraloğlu, özellikle balıkçı gemisi inşasında atağa geçen Türkiye’nin, rakibi İspanya’yı geride bırakarak en fazla ihracat yapan ülke olduğuna dikkati çekerek, “Ülkemiz gemi siparişinde dünyada 7., gemi sökümünde ise dünyada 4. ve Avrupa’da lider konumda olan gemi inşa sanayimiz; bizler için büyük bir gurur kaynağıdır. Çalışmalarına hız kesmeden devam eden gemi inşa sanayimiz dünya balıkçılığında önde olan ülkelere balık avlama ve canlı balık taşıma gemisi ihracatı yapan bir konuma gelmiştir.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak: (İLKHA)