Eylül ayında başlayacak olan yeni eğitim öğretim döneminde okula gidecek milyonlarca öğrencinin yanı sıra kreş ve 4-6 yaş kurslara gidecek olan çocukların da sayısı azımsanmayacak oranda.
Özellikle çalışan annelerin henüz 2-3 yaşındaki çocuklarını yuvaya vermesi ve 4-6 yaş kurslarında okul öncesi eğitim görmeleri için gönderilen yüzbinlerce çocuk, çoğunlukla ev dışında ilk defa bir toplu yaşa alanında ailelerinin kontrolünde olmadan zaman geçirmeye başlayacak.
Kreş ve kurslarda umumi olarak kullanılan tuvaletlerin temizliği, tuvalet sonrası çocukların el hijyeni kurallarına riayet etmesi sağlıklı kalabilmeleri açısından büyük önem arz ederken aksi durum ise bağırsak enfeksiyonu başta olmak üzere ciddi sorulara yol açabiliyor.
Kreş yaşındaki 5 yaş altı çocukların enfeksiyonlara karşı korunabilmeleri adına eğitimcilere ve ailelere uyarılarda bulunan Çocuk Hastalıkları Uzmanı İbrahim Kandemir, İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.
"En çok bulaşın olduğu yer tuvaletler"
Kandemir, "Bağırsak enfeksiyonları bazı bakteriyel ya da virüs ajanlarının sebep olduğu ve sıklıkla mide-bağırsak sistemini tutan enfeksiyonlardır. Çocuklarda genelde kusma ve ishal şeklinde görmekteyiz. Üzenine bazen ateş eklenir. Bazen bağırsak düğümlenmelerine kadar sorunlara yol açabilir. Daha çok yuva çocuklarında, 2-5 yaş aralığında görüyoruz ama her yaşta da görülebilir. En sık sorun oluşturan yaş gurubu 2-5 yaş arasıdır. Bu dönemde sıvı kaybı, beslenememe, bazen bağırsak düğümlenmeleri görebiliyoruz. Yüksek ateş ve beslenememeye bağlı olarak çocukta ciddi halsizlik olabilir. Korunmak için basit hijyen tedbirleri önerilir. Özellikle okulda, kreşte veya yuvada yöneticiler açısından tuvaletlerin temizletilmesi önemli. Çünkü en çok bulaşın olduğu yer tuvaletlerdir. Okul tuvaletten çıkıldığında da aslında 2 dakika ellerin yıkanması daha iyi ama en azından 30 saniye sabunlu suyla ellerin yıkanılması önemlidir." dedi.
"Basit hijyen tedbirleriyle bağırsak enfeksiyonlarının çoğundan korunulabilir"
İshal, kusma vakalarının genellikle 5 yaş altı çocuklarda görüldüğünü hatırlatan Kandemir, "5 yaş ütünde de görülebilir ancak 5yaş altı doktorları daha çok zorluyor. Sebebi de oral (ağızdan beslenme) alımda azalma olmasıdır. Özellikle yüksek ateş ve kusma ile seyreden vakalarda serum tedavisi yapılabiliyor. Eğer çocuklarda oral alım iyiyse mümkünse oral hidrasyon tedavisiyle devam ediyoruz. Eğer ağızdan beslenemiyorsa, ateş düşürülemiyorsa o zaman hastaneye yatırıp birkaç gün tedavi etmemiz gerekebiliyor. Bazen de bağırsak düğümlenmeleri ile de karşılaşabiliyoruz. Bu durumda bazen gerçekten cerrahi tedavi bile gerekebilir. Aslında basit hijyen tedbirleriyle bağırsak enfeksiyonlarının çoğundan korunulabilir. Genelde hijyen eksikliğinden bulaşır. Enfeksiyonu olan bir çocuk tuvalet kullandığında orada yeteri kadar hijyen tedbirleri uygulanmazsa ardından gelen çocuk bu mikroba maruz kalabilir." diye konuştu.
"Bulaşmanın engellenebilmesi için hasta çocukların izolasyonu önemli"
Kandemir, "Eğer çocuk bağırsak enfeksiyonu olmuşa genelde probiyotikler ile tedavi ediyoruz ama bazen antibiyotik kullanmamız gereken durumlar da olabiliyor. 2-3 ay altında çocuklarda bu enfeksiyon daha ağır geçebiliyor. Hatta bazılarını yoğun bakıma bile yatırma durumu olabiliyor. Bağırsak enfeksiyonu geçiren bir çocuğunuz varsa evde takip edip kusması, şiddetli karın ağrısı olursa veya ateşini düşüremezseniz o zaman hastaneye götürmek gerekiyor. Üst yolunun enfeksiyonları genelde viral enfeksiyonlar oluyor. Engellenebilmesi için basit hijyen tedbirleri uygulanmalı. Hasta olan çocukların da diğer çocuklardan uzak tutulması hastalığın bulaşması için bir önlemdir." şeklinde konuştu.
Mahreç: Haber Merkezi