Gaziantep Şahinbey Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi hekimlerinden Yasemin Karahan ve Safiye Temizyürek, vatandaşları ağız ve diş sağlığının önemi konusunda bilgilendirdi.

"Ağız ve diş sağlığı bireylerin genel sağlığının temel taşlarından biridir"

Diş Hekimi Yasemin Karahan, düzenli ağız bakımının önemine dikkat çekerek, ağız ve diş sağlığına yapılan yatırımların yaşam kalitesini artırdığını ve gelecekte önemli kazançlar sağladığını ifade etti.

Karahan, "Ağız ve diş sağlığı, bireylerin genel sağlığının temel taşlarından biridir. Düzenli ağız bakımı sayesinde hastalıklar önlenebilir, yaşam kalitesi artırılabilir. Ağız ve diş sağlığına yapılan yatırımlar, bireylere hem daha mutlu hem de daha sağlıklı bir yaşam sunar ve gelecekte önemli kazançlar sağlar." dedi.

"Bebeklik döneminde ağız bakımına başlanmalı"

Karahan, ağız hijyeninin bebek doğar doğmaz başlanması gerektiğinin altını çizerek, "Ağız hijyeni, bebek doğar doğmaz başlamalıdır. Bu konuda özellikle annelere büyük sorumluluk düşmektedir. Bebeklerin dişleri çıkmadan önce ağızları mutlaka steril bir gazlı bezle temizlenmelidir. Damak ve diş etleri düzenli olarak silinmeli, dişler çıktıktan 6 ay sonra diş hekimi kontrollerine başlanmalıdır. Ağız ve diş sağlığına yaklaşım, yalnızca çürüklerin tedavi edilmesiyle sınırlı olmamalıdır. Esas amaç, çürük oluşumunu önlemek ve sağlıklı bir ağız yapısını korumaktır. Bu, eğitimsel müdahalelerle sağlanabilir. Ağız hijyeni eğitimi, ailede başlar. Anne ve babaların, diş fırçalama alışkanlıklarına özen göstermesi ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmesi önemlidir. Ağız hijyeni eğitimi, ailede başlar. Anne ve babaların, diş fırçalama alışkanlıklarına özen göstermesi ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmesi önemlidir." ifadelerini kullandı.

"Düzenli diş kontrolü yaptırın"

 Düzenli ağız ve diş bakımının önemine değinen Karahan, "Okullarımızda taramalar yapılıyor ama bu yeterli değil. Sonuçta ağız hijyeninin mutlaka eğitim programına alınması gerekiyor. Çocuklarımıza ağız hijyeninin önemi ve ağız hijyeninin sağlığının mutlaka anlatılıp gösterilmesi lazım. Toplum ve halk sağlığının girişimleri nasıl oluyor? TV, radyo, sosyal medyayla oluyor. Tamam, okullarda gerekli taramalar yaptığı eğitimler verilse bile bunun aynı şekilde iş yerlerine de uygulaması gerektiğini inanıyorum. Sonuçta her çalışanın yılda iki defa diş kontrolünü düzenli olarak yaptırırsa biz bu problemlerin önüne geçmiş oluruz. Ve son olarak kişiselleştirilmiş ve profesyonel tavsiyeler bu da hekim tarafından sağlanıyor. Oral hijyen eğitim veriliyor ve düzenli diş kontrolleri 6 ayda bir yapılıyor. Böylelikle daha sağlıklı ve daha mutlu bir topluma sahip olmuş oluruz." şeklinde konuştu.

"Yılda en az iki kere kontrole gitmeliyiz"

Şanlıurfa’da ilklerin hastanesinden bir ilk daha Şanlıurfa’da ilklerin hastanesinden bir ilk daha

Diş Hekimi Safiye Temizyürek, diş sağlını korumanın temelinin düzenli diş hekimi kontrolleri ve iyi bir ağız hijyeninden geçtiğini kaydetti.

Temizyürek, "İçinde bulunduğumuz hafta 'Ağız ve Diş sağlığı Haftası' dişler ve diş etleri öncelikle güzel bir gülüş sağlamak dışında, sağlık durumumuzu da etkiler. Diş çürükleri ve diş eti enfeksiyonları ilerleyen dönemlerde kemik yıkımlarına, ciddi diş kayıplarına sebep olabilir. Diş ve diş eti hastalıklarından kaynaklanan rahatsızlıklar kalp, böbrek, mide gibi organların fonksiyonlarını bozarak daha ciddi problemlere neden olabilir. Bu sebeple ağız ve diş sağlımızı korumak adına düzenli diş hekimleri kontrolleri, iyi bir ağız hijyeni alışkanlıkları edinilmelidir. Dişlerimizin daha uzun ömürlü olması için düzenli diş hekimi kontrollerine gitmeliyiz. Yılda en az iki kere kontrole gitmeliyiz. Dişlerimiz en az iki defa sabah ve akşam olmak üzere fırçalamalıyız. Karbonhidratlı, asitli yiyecekleri genelde ana öğünlerde tüketmeli ara öğünlerde bunlardan kaçınmalıyız. Diş sağlını korumanın temeli düzenli diş hekimi kontrolleri ve iyi bir ağız hijyeninden geçer." diye konuştu.

Mahreç: Haber Merkezi

Muhabir: İbrahim Halil İnce