Cep telefonlarının günlük yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmesi ve sosyal medya kullanımının artması, psikolojik sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Yapılan bir araştırmaya göre, cep telefonlarına aşırı süre ayrılmak ve sosyal medya platformlarında geçirilen uzun saatler, depresyon ve anksiyete riskini artırıyor.
Uzman Psikolog Kaan Üçyıldız, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Telefonlar, günlük yaşam faaliyetlerimizin büyük bir kısmını kaplamış durumda. Ancak bu yaygın kullanımın ardında, özellikle sosyal medya platformlarının tasarımının dikkat çekici ve bağımlılık yaratıcı olmasının etkisi var. Hızla değişen içerikler ve sürekli güncellenen bilgilerle kullanıcıları ekran başında tutmayı hedefleyen bu platformlar, zaman içinde ruh sağlığı sorunlarına zemin hazırlayabilir" dedi.
Özellikle ergenlik dönemindeki bireylerin, günde ortalama 2,5 saatten fazla zamanlarını sosyal medyada geçirdiğini belirten Üçyıldız, bu durumun gençlerin ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğine dikkat çekti. Üçyıldız, bireylerin telefon ve sosyal medya kullanımını minimum seviyede tutarak, fiziksel sosyal aktivitelere daha fazla önem vermesinin önemli olduğunu vurguladı.
"Sosyalleşmek ve eğlenmek amacıyla telefon kullanmak yerine, bireylerin gerçek dünyada sosyalleşmeye ve fiziksel aktivitelere zaman ayırmaları, psikolojik sağlıkları için önemlidir" diyen Üçyıldız, katılım sağlayabilecekleri hobiler edinmenin ve gerçek dünyada sosyal etkileşimde bulunmanın bu konuda yardımcı olabileceğini sözlerine ekledi.