Uyku, sağlık ve yaşam kalitesi için vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Ancak pek çok kişi, uyku süresini ve kalitesini ihmal ederek, sağlığını riske atıyor. Uzman Klinik Psikolog Selin Erekli, uyku konusunda bilinçlenmenin önemine dikkat çekerek, uyku düzeninin sağlıklı bir ömür için kritik olduğunu vurguladı.

Erekli, uyku süresinin bireyden bireye değişebilecek bir ihtiyaç olduğunu, ancak genel olarak 6 saatten az uyku almanın bir dizi olumsuz etkiye neden olabileceğini belirtti. Erekli, 6 saatten az uyku almanın potansiyel zararlarını şöyle sıraladı:

Konsantrasyon ve dikkat azalması

Uyku eksikliği, beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiler ve konsantrasyon, dikkat ve hafıza gibi bilişsel işlevlerde bozulmalara yol açabilir. Uykusuzluk, öğrenme, problem çözme ve karar verme gibi zihinsel süreçleri de zorlaştırabilir.

Fiziksel ve zihinsel performans azalması

Uyku eksikliği, fiziksel performansı ve reaksiyon sürelerini azaltır ve bu durumda da günlük aktivitelerde ve çalışmada performans düşüklüğüne neden olabilir. Uykusuzluk, yorgunluk, uyuşukluk ve motivasyon kaybı gibi belirtilerle de fiziksel ve zihinsel performansı düşürebilir.

Şanlıurfa’da "Change Oto" Operasyonu: 1 şüpheli tutuklandı Şanlıurfa’da "Change Oto" Operasyonu: 1 şüpheli tutuklandı

Duygu durum bozuklukları

Uyku eksikliği, duygusal dengenin bozulmasına ve duygu durum değişikliklerine neden olabilir. Uykusuzluk, stres, gerginlik, irritabilite, sinirlilik ve depresif duygular gibi duygusal sorunlara yol açabilir. Kronik uykusuzluk, depresyon ve anksiyete gibi ruhsal hastalıkların riskini artırabilir.

Bağışıklık sistemi zayıflığı

Uyku, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan bir zamandır. Uyku sırasında, vücut enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı savaşan antikorlar ve bağışıklık hücreleri üretir. Yetersiz uyku ise bağışıklık sistemini zayıflatabildiği gibi enfeksiyonlara karşı da vücut direncini azaltabilir.

Metabolizma problemleri

Uyku eksikliği, metabolizmayı ve hormon dengesini bozarak, insülin direnci, tip 2 diyabet, obezite ve kalp hastalığı gibi metabolik hastalıkların riskini artırabilir. Aynı zamanda, uyku eksikliği, iştahı artırabilir ve kilo alımına neden olabilir.

Kalp sağlığı sorunları

Uyku eksikliği, kalp sağlığı için tehlikeli olabilir. Uyku eksikliği, kan basıncını ve kolesterol seviyesini yükselterek, hipertansiyon, kalp krizi ve inme riskini artırabilir. Uyku düzensizlikleri, kalp ritim bozukluklarına da yol açabilir.

Bilinçaltı etkiler

Uyku eksikliği, bilinçaltı etkilerle birlikte gelir. Bu, hızlı göz hareketleri (REM) uykusu sırasında rüyaların gerçekleşmesini ve bu sürecin bozulmasını içerir. Bu durum, zihinsel sağlığı etkileyebilir.

Erekli, uyku düzenine dikkat edilmesinin sağlıklı bir ömür için kritik olduğunu belirterek, uyku düzeninin genel sağlık ve refahı artırabileceğini ifade etti. Erekli, uyku süresinin ve kalitesinin artırılması için şu önerilerde bulundu:

  • Uyku öncesi kafein, alkol, nikotin gibi uyarıcı maddelerden kaçının.
  • Uyku öncesi ağır ve baharatlı yiyeceklerden uzak durun.
  • Uyku öncesi ılık bir duş alın veya sıcak bir içecek için.
  • Uyku öncesi rahatlatıcı bir müzik dinleyin veya meditasyon yapın.
  • Uyku öncesi stresli, kaygılı veya üzücü konuları düşünmeyin veya konuşmayın.
  • Uyku öncesi elektronik cihazları kullanmayın veya ışıkları kapatın.
  • Uyku ortamınızı sessiz, karanlık, serin ve rahat tutun.
  • Uyku saatlerinizi düzenli hale getirin ve her gün aynı saatte yatıp kalkmaya çalışın.
  • Gündüz uyumayın veya uyuyorsanız 20 dakikadan fazla olmasın.
  • Gündüz fiziksel aktivite yapın, ancak uyku saatinden en az 3 saat önce bitirin.

Kaynak: (İLKHA)