Emekli olmak isteyenlerin; prim ödeme gün sayısı, yaş ve sigortalılık süresi şartlarını sağlaması gerekir. Bu şartlar, işe giriş tarihine göre değişiklik gösterir. Yıllar içerisinde çıkarılan yasalarla emeklilik koşulları değişmiştir. Bu nedenle her sigortalı, kendi işe başladığı dönemdeki koşullara tabidir.

Sigortalılar; emeklilik tarihi, yaşı ve zamanı gibi bilgileri e-Devlet üzerinden takip edebilir. Bu sayede kişiler, ne zaman emekli olabileceğini öğrenir. Emekli olmak isteyenler, toplu ödeme avantajlarından yararlanabilir. Toplu ödeme ile emeklilik tarihini daha öne çekmek mümkündür.

KADINLAR, DOĞUM BORÇLANMASI YAPABİLİR

emeklilik_icin_askerlik_veya_dogum_borclanmasi_yapacaklar_dikkat_son_2_gun_1687352570_0577

Döviz kurları yatay seyrediyor Döviz kurları yatay seyrediyor

Toplu ödeme yapılabilecek durumlardan biri doğum halidir. Kadın sigortalılar, sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra doğum yapabilir. Doğum sonrasında çalışamayanlar ve adına bu süreçte sigorta primi ödenmeyenler, borçlanma hakkından yararlanabilir.

Doğum borçlanması, her çocuk için iki yıl olarak ödenebilir. En fazla borçlanma süresi altı yıldır. Böylece emeklilik süresi altı yıl öne çekilebilir.

ERKEKLER, ASKERLİK BORÇLANMASINDAN YARARLANABİLİR

Erkekler, askerlik borçlanması hakkından yararlanabilir. Bu sayede daha erken bir dönemde emeklilik hakkı doğar. Askerlik süresinin tamamını borçlanmak mümkündür. Borçlanma hakkından farklı hallerde de yararlanılabilir.

Kamu personeli için borçlanma hakkı vardır. Kamuda çalışanlar, aylıksız izin dönemindeki süreleri borçlanabilir. Eğitim süreçlerine ilişkin de borçlanma hakları vardır. Tıpta uzmanlık eğitimi süreci borçlanmaya tabidir.

Bir sigortalının grev ve lokavtta geçen süreleri için borçlanma hakkı vardır. Hekimler için getirilen borçlanma hakkı, fahri asistanlık sürecine ilişkindir. Kısmi süreli çalışanlar, eksik kalan süreleri borçlanma yoluyla tamamlayabilir. Yurt dışındaki öğrencilerin eğitim süreleri de bu kapsamda değerlendirilir.

Borçlanmanın yanı sıra yapılandırma yoluyla da eksik kalan prim günleri tamamlanır. Yapılandırma başvurusu yapanlar, BAĞ-KUR prim borcunu kapatabilir. Böylece emeklilik hakkı elde edilir. Yapılandırma yasaları belirli dönemlerde çıkarılır. Borçlanma, yapılandırma gibi ayrıcalıkların yanı sıra bazı dönemlerde emekliliği kolaylaştıran farklı düzenlemeler de yapılır.

Kaynak: (Haber Merkezi)