Teravih namazı, Ramazan ayı boyunca yatsı namazından sonra kılınan nafile bir namazdır. Bu namaz ile Ramazan geceleri ibadetle değerlendirilir. Bu namaza Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) ile dört halife (Hulefa-i Raşidîn) devam etmişlerdir. Bu namazın cemaatle kılınması da, bir kifaye sünnettir. Bunun için bütün bir mahalle insanları, teravih namazını cemaatle kılmayıp evlerinde yalnız başlarına kılacak olsalar, sünneti terk edip hata işlemiş olurlar.

Teravih namazı, 8 rekattan 20 rekata kadar kılınabilir. Teravih namazı bi nevi gece namazı olduğundan isteğe göre daha fazla da kılınabilir. Hasta, yaşlı ve yorgun olanlar bu namazın sevabından mahrum olmak istemezlerse 8 rekat olarak kılabilirler. Teravih namazının her dört rekatı sonunda bir miktar oturup istirahat edildiği için bu dört rekata bir “Terviha” denilmiştir. Bu söz, Tervîh kelimesinden bir masdardır. Tervih ise, nefsi rahatlandırmak anlamındadır. Çoğulu Teravih" dir.

Zekât Hesaplama: Yeni Malların Zekâtı Nasıl Verilir? Zekât Hesaplama: Yeni Malların Zekâtı Nasıl Verilir?

Teravih namazının kılınış şekli şöyledir:

  • Yatsı namazının farzı ve son sünneti kılındıktan sonra teravih namazına başlanır.
  • İlk olarak Euzü Besmele çekilerek teravih namazına niyet edilir; “Niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya”. Sonra iftitah tekbiri ni alıp eller bağlanır.

  • 1. Rekat; Sırasıyla “Sübhaneke” okunur, “Euzü besmele” çekilerek “Fatiha suresi” ile birlikte “Sure” okunur. Rüku ve secde yapılır ve onra ikinci rekata kalkılır.

  • 2. Rekat; “Besmele, Fatiha ve sure” okunur rüku ve secde yapılır ardından tahiyyata (oturuş) oturulur. İki rekat şeklinde kılınacaksa; " Ettehiyyatü duası, Salli Barik duaları ve Rabbena duaları " okunur ve selam verilerek namaz tamamlanır. Dört rekat olarak kılınacaksa; ilk oturuşa oturulduğunda “Ettehiyyatü duası ve Salli Barik duaları” okunur sonra üçüncü rekata kalkılır.

  • 3. Rekat; Sırasıyla “Sübhaneke”, “Euzü besmele, Fatiha ve sure” okunur, rüku ve secdenin ardından dördüncü rekata kalkılır.

  • 4. Rekat; “Besmele, Fatiha ve sure” okunur, rüku secde yapılırak oturulur. Bu oturuşta “Ettehiyyatü duası, Salli Barik duaları ve Rabbena duaları” okunduktan sonra sağ ve sol tarafa selam verilir. Böylece teravih namazının ilk dört rekatı kılınmış olur.

  • Teravih namazı toplam kaç rekat kılınacaksa rekatlarda sıralama bu şekilde devam eder.

Teravih namazının faziletleri çoktur. Bu namaz sayesinde Allah’ın rahmetine, mağfiretine ve cennetine yaklaşmak mümkündür.

Kaynak: MEHMET MEKİ AKGÜL