Cuma namazı, Müslüman erkeklerin cuma günleri öğle vaktinde cemaatle kılmaları gereken farz bir namazdır. Cuma namazının farzı iki rekattır. Bunun yanında farzdan önce dört rekat, farzdan sonra dört rekat olmak üzere sekiz rekat da sünneti vardır.

Cuma namazının kılınışı şöyledir:

  • Önce, cuma namazının dört rekat ilk sünneti kılınır. Bu kılınan namaz öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Yani her rekatta Fatiha suresinden sonra bir sure veya üç ayet okunur.
  • Sonra, imam minbere çıkarak iki hutbe okur. Hutbe okunurken cemaatin susması ve dinlemesi gerekir.
  • Daha sonra, ikamet okunup, cemaat ile cuma namazının iki rekat farzı kılınır. Bu kılınan namaz öğle namazının farzı gibi kılınır. Yani ilk rekatta Fatiha suresinden sonra bir sure veya üç ayet, ikinci rekatta ise sadece Fatiha suresi okunur.
  • Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, dört rekat son sünneti kılınır. Bunun kılınışı da öğle namazının ilk sünneti gibidir.

Cuma namazını kılan bir Müslümanın ayrıca öğle namazını kılması gerekmez. Ancak, cuma namazını kılamayan veya kılmayan bir Müslüman, o günün öğle namazını kılar. Öğle namazı da dört rekat ilk sünnet, dört rekat farz ve iki rekat son sünnet olmak üzere 10 rekattır.

Ramazan Oruçlarının Gecikmiş Kazaları İçin Fidye Şartı: İki Mezhep Arasındaki Farklar Ramazan Oruçlarının Gecikmiş Kazaları İçin Fidye Şartı: İki Mezhep Arasındaki Farklar

Cuma günü cuma namazını kılan bir Müslümanın ayrıca zuhr-i ahir diye bir namaz kılması şart değildir, ancak ihtiyatlı olan budur. Zuhr-i ahir, cuma namazının farzından sonra niyet edilerek kılınan dört rekatlık bir nafile namazdır. Bu namazın kılınışı da öğle namazının farzı gibi olur.

Kaynak: MEHMET TAHİR TANRIKULU