Spiritüel kelimesi, Latince ruh anlamına gelen spiritus sözcüğünden türetilmiştir. Spiritüel, Fransızca spirituel sözcüğünün Türkçeleşmiş halidir. Fransızca spirituel sözcüğü ise Latince spiritualis sözcüğünden alıntıdır. Latince spiritualis sözcüğü, ruha ilişkin, ruhsal anlamına gelir.
Spiritüel kelimesinin anlamı ve kullanımı
Spiritüel kelimesi, Türk Dil Kurumu’na göre ruhsal anlamına gelir. Spiritüel, felsefe alanında da kullanılan bir terimdir. Spiritüel, maddi olmayan, manevi olan, ruha ait olan, ruhla ilgili olan, ruhun varlığını kabul eden, ruhun gelişimine önem veren gibi anlamlarda kullanılabilir.
Spiritüel kelimesi, aynı zamanda esprili, nükteli anlamına da gelir. Spiritüel, zekice ve ince bir mizah anlayışı olan, esprili sözler söyleyen, nüktedan kişiler için de kullanılabilir.
Spiritüel kelimesi, günümüzde sıklıkla duyulan ve ilgi gören bir kavramdır. Spiritüel, spiritüalizm, spiritüellik, spiritüel enerji, spiritüel insan gibi kavramlarla birlikte kullanılmaktadır. Spiritüel, ruhunu huzura kavuşturmayı bilen, iç dünyasında kendisi ile barışık olmayı seçen ve düşünce biçiminde pozitifliği benimsemiş kişiler için kullanılan bir sıfattır. Spiritüel insanlar, hayatın anlamını ve amacını arayan, kendini tanıyan, farkındalığı yüksek, özgür, yaratıcı, sevgi dolu, merhametli, şefkatli, hoşgörülü, sabırlı, anlayışlı, saygılı, dürüst, güvenilir, sorumlu, özgüvenli, mutlu, huzurlu, dengeli, uyumlu, bütüncül, evrensel, doğal, sağlıklı, bilge, aydınlanmış kişiler olarak tanımlanabilir. Spiritüel insanlar, kendilerini ve çevrelerini geliştirmek için çeşitli yöntemler kullanabilirler. Bunlar arasında meditasyon, yoga, dua, nefes egzersizi, reiki, müzik, sanat, doğa, kitap, film, seminer, atölye, eğitim, danışmanlık, koçluk, mentorluk, terapi, şifa, iyileşme, destek, yardım, paylaşım, işbirliği, topluluk, ağ, grup, organizasyon, hareket, proje, etkinlik, festival, kutlama, ritüel, tören, ibadet, kutsal, mistik, ezoterik, metafizik, paranormal, doğaüstü, ruhani, manevi, tinsel, spiritüel gibi kavramlar yer alabilir.