Şanlıurfa'nın Sefertepe bölgesinde yürütülen kazı çalışmaları, "Taş Tepeler Projesi" kapsamında devam ediyor. Viranşehir ilçesine yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki alanda, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Tarihöncesi Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Güldoğan'ın bilimsel danışmanlığında sürdürülen çalışmalarda, yeni dönem kazılarında önemli gelişmeler hedefleniyor.
Sefertepe: Orta Fırat ve Dicle Havzası İlişkileri
Doç. Dr. Emre Güldoğan, projenin Sefertepe'deki kazı çalışmalarına dair bilgi verdi. Güldoğan, bu yıl ulusal ve uluslararası uzmanların katıldığı bir ekip ile geçtiğimiz yıl başlanan çalışmaların devam ettiğini belirtti. Sefertepe'nin "Taş Tepeler Projesi" içerisindeki en doğudaki nokta olduğunu ifade eden Güldoğan, burada özellikle geçen yıl tespit edilen mimari yapı ve buluntuların değerlendirilmesinin amaçlandığını vurguladı.
Bu yılın hedeflerine dair konuşan Güldoğan, yerleşimin kuzey-güney ve doğu-batı aksında daha net bir şekilde anlamaya çalışacaklarını belirtti. Önceki yıllarda ortaya çıkan sembolik buluntuların yanı sıra, mimari yapı ve yerleşim yerlerinin ilişkilerini değerlendireceklerini dile getirdi. Ayrıca, taş ocağı kalıntısı etrafında da araştırmaların genişletileceğini söyledi.
Geçmişe Işık Tutacak Bulgular
Sefertepe'deki kazı çalışmalarının, Orta Fırat Havzası ile Dicle Havzası arasındaki ilişkilerin anlaşılması açısından önemli olduğuna vurgu yapan Güldoğan, geçen yıl elde edilen verilerin bu yıl daha detaylı bir şekilde analiz edilmesinin beklendiğini ifade etti. Özellikle sembolik buluntular, boncuklar ve taş yapının detayları, geçmiş dönemlerin yaşam biçimine dair ışık tutacak bulgular olarak dikkat çekiyor.