Safra kesesi taşları nasıl oluşur ve en çok hangi hastalarda görülür? Safra kesesi taşları nasıl oluşur ve en çok hangi hastalarda görülür?

Pandemi döneminde uygulanan zorunlu aşıların etkileri gündemdeki yerini koruyor. Özellikle genç yaşlarda görülen kalp krizlerindeki artış, bazı uzmanlar tarafından aşıların potansiyel yan etkileri ile ilişkilendiriliyor. Yozgat'taki otobüs kazasında şoförün kalp krizi sonucu yaşamını yitirmesinin ardından, ölen şoförün aşı olduğu bilgisinin ortaya çıkması bu tartışmaları alevlendirdi.

Her geçen gün medyaya yansıyan genç yaşta kalp krizi vakalarının ardında aşıların yan etkilerinin olabileceği yönündeki kamuoyu endişesi artarken, sosyal medyada da aşılar hakkında sürekli tartışmalar yapılıyor.

Gaziantep Medical Point Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Biyokimya Uzmanı Doç. Dr. Ataman Gönel, Covid-19 sonrasında genç yaşta kalp krizi ve emboli atmasına bağlı inme vakalarında bir artış olduğunu belirtti. Trombofili yani kan pıhtılaşmasının artması durumunda, damar içinde pıhtıların oluşma riskinin yükseldiğini ifade eden Gönel, bu pıhtıların damarları tıkayarak kan akışını engelleyebileceğine dikkat çekti. Özellikle derin ven trombozu veya pulmoner emboli gibi ciddi durumların gelişebileceğini vurguladı.

Kovid-19 salgını sona ermesine rağmen, pıhtılaşmaya eğilim ve emboli atmasına bağlı hastalıkların sıklığının arttığını ifade eden Gönel, özellikle kalp krizi vakaları ve inmeye bağlı felç hastalarının genç yaşlarda daha sık görülmeye başlandığını belirtti. Gönel, bu artışın Covid-19'un etkileri veya genetik faktörler nedeniyle olduğunu açıklamak için daha fazla araştırmanın gerektiğini ifade etti. Özellikle genetik mutasyonu olan kişilerin risk altında olduğunu ve bunun trombofili paneli testi ile tespit edilebileceğini belirtti. Tedavinin kan sulandırıcı ilaçlarla sağlanabileceğini aktardı.

Kaynak: (Haber Merkezi)