Şanlıurfa'da turistler tarih ve müziğin büyüsüyle buluşuyor Şanlıurfa'da turistler tarih ve müziğin büyüsüyle buluşuyor

İhsan, Arapça kökenli bir kelime olup, iyilik, güzellik, uygun ve güzel olanı en güzel ve kusursuz bir şekilde yapmak anlamına gelir. İhsan, aynı zamanda Allah’ın huzurunda olduğunu onu gönül nuruyla görüyormuş gibi tasavvur ederek kulluk vazifelerini yerine getirmektir. İhsan, İslam’ın temel ilkelerinden biri olup, hayatın her alanında ahlaki bir erdemdir.

İhsanın tanımı ve anlamı

İhsan, sözlükte “iyilik etmek, iyi davranmak, bağışlamak, bağışta bulunmak, bağışlanan şey, kayra, lütuf, inayet, atıfet, karşılık beklemeden yapılan yardım, iyilik” gibi anlamlara gelir. İhsan, aynı zamanda bir terim olarak da kullanılır. İslam’da ihsan, iman ve ameli tamamlayan dinin temel bir unsurudur. İhsan, Allah’ı görür gibi ibadet etmek, yani ihlas ve murakabe ile kulluk etmektir. Bu tanım, Hz. Peygamber’in Cibril hadisi olarak bilinen rivayetinde yer alır. Buna göre ihsan, Allah’ın gözetiminde olduğunun bilincinde olma anlamını da içerir.

İhsanın önemi ve faydaları

İhsan, müminin yalnızca Allah ile olan ilişkilerini değil, anne babasından başlamak üzere yakın çevresiyle, diğer insanlarla ve hatta canlı-cansız bütün mahlukatla olan ilişkilerini de kapsayan ve böylece insanı olgunlaştıran, kemale erdiren bir haslettir. Allah, her işte ihsanı emretmiştir. Allah, nasıl her şeyi ihsanla, güzelce yaratmışsa, en güzel biçimde yarattığı insandan da her işte ihsan üzere davranmasını istemektedir. Allah, ihsan eden kulları ile beraber olduğunu, onları sevdiğini ve mükafatlarını asla zayi etmeyeceğini her daim bildirmektedir. İhsan eden kimseler için ne korku ne de üzüntü vardır. Allah’ın rahmeti onlara çok yakındır.

Kaynak: (Araştırma Yazısı)