Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi Harran Sarayı'ndaki kazı çalışmalarını hızlandırmak amacıyla işçi sayısını artırarak yeni bir aşamaya geçti. Bu kazılar sonucunda farklı medeniyetlere ait önemli eserlerin gün yüzüne çıktığı belirtildi. Harran Sarayı'nın restorasyonunun tamamlanmasının ardından ise turistik bir mekan olarak ziyaretçilere açılması planlanıyor. Sarayın iç yapısı sayesinde serin bir ortam sağlaması da dikkat çeken bir özellik olarak öne çıktı.

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Harran Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal, Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere çeşitli kurumlarla işbirliği içerisinde 10 yıldır Harran Sarayı'ndaki kazı çalışmalarını yürüttüklerini belirtti. Önal, Doğu Roma İmparatorluğu'ndan Emevilere, Zengi Atabeyliğinden Eyyübilere kadar farklı medeniyetlere ait birçok eserin kazılar sonucu ortaya çıktığını ifade etti.

AK Parti Milletvekili Yazmacı, Meclis'te Restorasyonu Tamamlanan Harran Ulu Camii'ni Anlattı AK Parti Milletvekili Yazmacı, Meclis'te Restorasyonu Tamamlanan Harran Ulu Camii'ni Anlattı

Son yıllarda özellikle sarayın 3 katlı yapısına odaklandıklarını belirten Önal, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle kazı işçisi sayısını 12'den 70'e çıkararak kazı çalışmalarını hızlandırdıklarını dile getirdi. Yapılan bu çalışmaların sonucunda restorasyon ekipleriyle birlikte işi daha kısa sürede tamamlamayı hedeflediklerini belirtti.

Saraya dışarıdan yapılacak köprüyle girişin yapılmasının hedeflendiğini anlatan Önal;

"Gelen ziyaretçiler, öncelikle ahşap bir köprüyü görecek. Hendekten geçilerek sarayın ikinci katına ulaşılacak. Daha sonra saraydaki galeriyi ve sarayın çokgen kulelerini gezecekler. Saray hamamı ve tematik odalar gezilecek. Örneğin, bir odanın girişinde zırhlı giysili bir savaşçıyı görecekler. Başka bir odada geçmişte bilim merkezi olan Harran'da ikamet etmiş Battani, Sabit Bin Kurra gibi bilim insanlarının el yazması eserlerinin kopyalarını görecekler. Yine Harran'da o dönemki icatlar görülebilecek. Yani sarayın içerisinde yüzlerce oda tematik olarak donatılacak. Ziyaretçiler tarihi ve kültürel anlamda önemli olan bu mirası yaklaşık 2 saat boyunca keyif içerisinde gezme imkanı bulacak."

Kaynak: MEHMET TAHİR TANRIKULU