Memur-Sen Şanlıurfa Şubesi, 7. Dönem toplu sözleşme sürecinde kamu işvereninin yetersiz bulduğu tekliflerine karşı sesini duyurmak ve refah payı içeren gerçekçi bir teklif beklemek amacıyla 81 il genelinde olduğu gibi Şanlıurfa'da da basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklama sırasında konuşan Memur-Sen Şanlıurfa İl Temsilcisi İbrahim Coşkun, toplu sözleşme masasının emek tarafının hakkını savunmak için en önemli yer olduğunu belirterek kamu işvereninin verdiği teklifleri yetersiz bulduklarını ve bu nedenle protesto ettiklerini ifade etti. Coşkun'un açıklamalarından bazı bölümler şu şekildedir:
"Sorunların Çözüleceği Yer Toplu Sözleşme Masasıdır"
Coşkun, emeğin hakkını savunmak ve sesini duyurmak amacıyla toplu sözleşme sürecini önemsediklerini vurgulayarak şunları söyledi:
"Sorumluluğumuz bilinciyle, emeğimizin hakkını savunmak, sesimizi duyurmak için bugün burada olduğu gibi 81 ilimizde alanlarda, meydanlardayız. Memur-Sen ve 11 yetkili sendikamızla 7. dönem toplu sözleşmede masaya sunduğumuz gerçekçi tekliflerimize karşı, kamu işvereninin verdiği yetersiz teklifleri protesto ediyoruz. Kamu İşvereninin, masanın emek tarafının sesini duymadığını düşündüğümüz için 81 ilden sesimizi yükseltmek üzere bugün buradayız. Buradan, 'sorunların çözüleceği yer toplu sözleşme masasıdır' sözümüzü bir kez daha tekrar ediyoruz."
"Kamu İşvereninin Bu Teklifi Ne Rasyonel Ne de Gerçekçidir"
Coşkun, kamu işvereninin teklifini yetersiz bulduklarını ve bunun enflasyon baskısının devam etmesine neden olabileceğini belirterek şunları dile getirdi:
"Kamu işverenleri yüzde 25 teklif etti, bu da iki puan daha fazla. Bunun anlamı: sorunlarınızın çözülmeyeceği, enflasyonist baskıların devam edeceği ve maaş artışınızın enflasyon farkı tarafından belirleneceği anlamına gelmektedir. Enflasyon şu anda Merkez Bankası'nın 2024 yılı tahmininin 8 puan, 2025 yılı tahmininin ise 4 puan altında seyrediyor. Kamu işverenleri 2023 yılında enflasyonun yüzde 58 olacağını söylüyor. Kamu işverenleri %25 enflasyon farkı alacaklar. O halde neden 2024 yılında öngörülen %33'lük enflasyon oranı hakkında anlaşılabilir ve makul bir açıklama yapılmıyor? Önerilen miktar neden tahminle örtüşmeye yaklaşmıyor bile? Bu durum, kamu işverenlerinin kendi verileriyle çeliştiği, kendi açıklamalarıyla çeliştiği ve kendi projeksiyonlarına bile bakmadığı anlamına gelmektedir."
"Refah Payı Dedik, Ses Yok"
Coşkun, kamu işvereninin taleplerine karşılık refah payı ve diğer beklentileri dikkate almadığını ifade ederek şu noktalara değindi:
'Memurlar için asgari ücret konusunda yanlış bir hesaplama var. Emeklilerin maaşları hakkında konuştuk ama hiçbir şey söylemedik. Seyahat ödeneklerindeki herhangi bir artışın emekli maaşlarına yansıtılması gerektiğini söyledik. Ayrıca kira yardımlarına ilişkin önerilerimiz de siyasiler tarafından dile getirilmesine rağmen oylanmadı. Bu konulara ek olarak, şefler ve müdürler için ücret yapısının bozuk olduğunu ve bunun düzeltilmesi gerektiğini söyledik, ancak ses çıkmadı. Büyük projelerle ülkeye katkı sağlamalarına rağmen mühendislere ödeme yapılmadığını söyledik ama ses çıkmadı. Akademisyenlere bilgileri, fikirleri ve araştırma kariyerleri için ödeme yapılmadığını söyledik ama ses çıkmadı. Kamu personel sisteminin bütünlüğünün çöktüğünü ve bunun ele alınacağı en iyi yerin toplu sözleşme masası olduğunu söyledik ama yine ses yok.
"Memurun Refahının Yükseltilmesini İstiyoruz"
Coşkun, son olarak şunları dile getirdi:
'Bizim için mazeret üretmek zorunda değilsiniz. Biz Memur Sen ailesi olarak sorumluluğumuzun bilincinde olan bir grubuz. Karşılaştığımız zorluklarda, ülkemizin, insanımızın, halkımızın karşı karşıya kaldığı doğal afetlerde her zaman bu ülkenin, aziz vatanımızın yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Toplu görüşmelerde ve bugün burada üzerimize düşen sorumlulukları yerine getiriyoruz. Kamu işverenlerimize bizi duymaları ve gereğini yapmaları konusunda güveniyoruz. Yaşasın emek mücadelemiz, yaşasın örgütlü gücümüz."