İDDEF, 47 Ülkede 3,5 Milyon Kişiye Kurban Eti Ulaştırdı İDDEF, 47 Ülkede 3,5 Milyon Kişiye Kurban Eti Ulaştırdı

Halis kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Halis, Arapça dilinden Türkçe’mize geçmiştir. Halis kelimesinin Arapça kökeni, “halasa” fiilidir. Bu fiil, “kurtarmak, kurtulmak, temizlemek, saf kılmak” anlamlarına gelir. Halis kelimesi, bu fiilden türetilmiş bir sıfattır.

Halis, katışıksız, saf anlamına gelir

Halis kelimesinin TDK’ya göre ilk anlamı, "içine hiçbir şey katılmamış, katışıksız, saf"tır. Bu anlamda, halis kelimesi, gıda, maden, kumaş gibi maddeler için kullanılır. Örneğin, halis bal, halis altın, halis pamuk gibi. Bu anlamda halis kelimesi ile eş anlamlı olan kelimeler şunlardır: katkısız, doğal, organik, berrak, temiz.

Halis, özü sözü bir, yalansız, sahici anlamına gelir

Halis kelimesinin TDK’ya göre ikinci anlamı, "özü sözü bir olan, hem davranışları hem de sözleri içten olan"tır. Bu anlamda, halis kelimesi, insanlar için kullanılır. Örneğin, halis dost, halis arkadaş, halis muhlis gibi. Bu anlamda halis kelimesi ile eş anlamlı olan kelimeler şunlardır: dürüst, samimi, candan, kalben, içten.

Halis kelimesi, Arapça kökenli bir kelime olup, günlük hayatta en sık kullandığımız ikilemelerden biri olan halis muhlis sözcüğü, bir şeyin tamamen yalansız ve hakiki olduğunu vurgulamak için kullanılır. TDK sözlük anlamı, halis kelimesinin iki farklı anlamı vardır: İçine hiçbir şey katılmamış, özü sözü bir olan, yalansız, sahici, sözüne itimat edilen.

Kaynak: (Araştırma Yazısı)