Diş hekimleri: Ağız ve diş sağlığı genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır Diş hekimleri: Ağız ve diş sağlığı genel sağlığın ayrılmaz bir parçasıdır

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), çocukluk çağı kanserine karşı mücadelede yeni bir hedef belirledi. 2030'a kadar dünya genelinde çocukluk çağı kanserine yakalanan çocukların hayatta kalma oranını en az yüzde 60'a çıkarmayı amaçlıyor. Bu hedef, her yıl dünya genelinde 19 yaşında yaklaşık 400 bin kişiye kanser teşhisi konulmasının ardından ortaya konuldu.

Çocukluk çağı kanseriyle ilgili farkındalığı artırmak amacıyla her yıl 15 Şubat, Uluslararası Çocukluk Çağı Kanseri Günü olarak kabul ediliyor. Bu özel günde, dünya genelinde çocukluk çağı kanseri hakkında bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yapılıyor.

Çocukluk çağı kanserlerinde erken tanı ve etkili tedavi çok önemli. DSÖ raporlarına göre, son dönemlerdeki tıbbi gelişmeler sayesinde yüksek gelirli ülkelerde kansere yakalanan çocukların hayatta kalma oranları artmış durumda. Ancak, düşük ve orta gelirli ülkelerde bu oranın daha düşük olduğu belirtiliyor.

DSÖ'nün Doğu Akdeniz Bölgesi'nde çocukluk çağı kanserine ilişkin veriler de dikkat çekici. Bu bölgede, 2022'de kansere yakalanan çocukların yüzde 70'inden fazlasının hayatını kaybettiği raporlanmış. Bu durum, çığlık çeken ihtiyaçları ve tedbirlerin aciliyetini gösteriyor.

DSÖ ve diğer sağlık kuruluşları, çocukluk çağı kanseriyle mücadelede erken tanı ve etkili tedaviye odaklanmanın önemini vurguluyor. Çocukluk çağı kanserinde hayatta kalma oranlarını artırmak için ulusal ve uluslararası düzeydeki çabaların sürdürülmesi gerekiyor.

Kaynak: AA