Geçen yıl 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki deprem, 11 ilde büyük hasara yol açtı. Deprem bölgesinin yeniden inşası için devlet, birçok alanda yatırım planladı. Bu yatırımların içeriği ve miktarları 2024 Yılı Yatırım Programı’nda yer aldı.

Tarım ve ulaştırma projeleri

Deprem bölgesindeki yatırımların önemli bir kısmı tarım ve ulaştırma sektörlerinde gerçekleştirilecek. Bu kapsamda, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, 11 ilde taşkın koruma işlemleri için 2 milyar lira harcayacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ise İskenderun Balıkçı Barınağı’nın yapımı için 208 milyon lira ayırdı. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü de demir yollarındaki deprem hasarlarını gidermek için 11 milyar liralık yatırım yapacak.

Sanayi ve konut projeleri

Deprem bölgesindeki sanayi işyerlerinin yeniden yapımı için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 5 milyar lira bütçe ayırdı. Bu proje, deprem bölgesindeki en büyük yatırım başlıklarından biri olarak öne çıkıyor.

Deprem bölgesindeki konutların yenilenmesi için de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iki ayrı proje yürütüyor. Bu projeler için toplamda 9,7 milyar lira harcanacak. Deprem bölgesindeki konutların yenilenmesi, depremzedelerin en büyük beklentilerinden biri olarak görülüyor.

Küçük ölçekli balıkçılara sağlanacak destekler belli oldu Küçük ölçekli balıkçılara sağlanacak destekler belli oldu

Eğitim ve kültür projeleri

Deprem bölgesindeki eğitim ve kültür yatırımları da ihmal edilmiyor. Milli Eğitim Bakanlığı, 11 ilde çelik yapılı okul inşası için 7,5 milyar lira bütçe ayırdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise deprem bölgesindeki kültürel varlıkların onarımı ve çevre düzenlemesi için 1,4 milyar lira harcayacak. Bu kapsamda, 8 ildeki hasarlı müzeler ve 7 ildeki kütüphaneler onarılacak.

Altyapı projeleri

Deprem bölgesindeki şehirlerin içme suyu ve kanalizasyon altyapısının iyileştirilmesi için de İller Bankası AŞ Genel Müdürlüğü yatırımlar gerçekleştirecek. Bu kapsamda, Adana ve Kahramanmaraş’ta içme suyu projeleri için 1,2 milyar lira, kanalizasyon projeleri için 3,7 milyar lira harcanacak. Adıyaman, Hatay, Malatya ve Şanlıurfa’da ise isale hattı, kentsel altyapı, rehabilitasyon ve şebeke yapımı için 2,2 milyar lira, kanalizasyon projeleri için 2,8 milyar lira harcanması planlanıyor.

Kaynak: AA