Türkiye’nin uzaydaki ilk insanlı misyonu için geri sayım başladı. Türkiye Uzay Ajansı (TUA), sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (UUİ) yapacağı deneylerden birini duyurdu.

Gezeravcı, tuzlu bitkilerin sırlarını çözecek

Gezeravcı, UUİ’de tuz stresine maruz bırakılan bazı bitkilerin araştırılması deneyine katılacak. Deneyin proje yöneticileri Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Türkan, Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday ve Doç. Dr. Barış Uzilday. Deneyin adı ise ‘Ekstrem Halofit olan Schrenkiella Parvula’nın Tuz Stresine Verdiği Yanıtların Uzay Ortamında Araştırılması’.

Bakan Uraloğlu: META Türkiye'nin şartlarını kabul etti. Instagram saat 21:30'da yeniden erişime açılacak Bakan Uraloğlu: META Türkiye'nin şartlarını kabul etti. Instagram saat 21:30'da yeniden erişime açılacak

Deneyde, uzayda ve yeryüzünde yetiştirilen ve tuz stresine maruz bırakılan ‘A. thaliana’ ve ‘schrenkiella parvula’ bitkilerinin gen ifadeleri karşılaştırılacak. Bu bitkiler, tuzlu ortamlarda yaşayabilen ve glikofitik (tuzsuz) bitkilere göre farklı fizyolojik ve moleküler yanıtlar gösteren halofitik (tuzlu) bitkilerdir. Deneyin amacı, tuz stresine karşı tolerans mekanizmalarını anlamak ve bitkilerin verimliliğini artırmak.

Gezeravcı, 13 bilimsel çalışmaya katılacak

Gezeravcı, 17 Ocak 2024’te Florida’daki Kennedy Uzay Merkezi’nden SpaceX Crew Dragon uzay aracıyla fırlatılacak. UUİ’ye kenetlenmesi 19 Ocak’ta TSİ 13.15’te gerçekleşecek. Gezeravcı, 14 gün sürecek uzay misyonu boyunca 13 farklı bilimsel çalışmaya katılacak. Bu çalışmalar, biyoloji, biyoteknoloji, fizik, teknoloji ve insan araştırmaları alanlarında olacak.

Gezeravcı’nın uzay yolculuğu, Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın önemli bir parçası. Türkiye, bu misyonla uzayda bilimsel faaliyetler gerçekleştiren 40. ülke olacak.

Kaynak: (Haber Merkezi)