Sağlık

Çok faydalı diye biliniyor: Ama fazlası o organı adeta yok ediyor! İşte çok dikkatli kullanmanız gereken o vitamin

Vitaminlerin sağlığımız için önemli olduğunu biliyoruz. Ancak her şeyin fazlası zarar. Bazı vitaminlerin aşırı alımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Vitaminler, sağlığımız için hayati öneme sahiptir. Ancak, her şeyin fazlası zarardır sözünü duymayan yoktur. Vitamin alımınızı dengeli bir şekilde sağlamak için, öncelikle doğal gıdaları tercih etmelisiniz. Ayrıca vitamin alımında doktorunuza danışmanız da gerekiyor. Çünkü çok faydalı olan bir vitamin fazla tüketilirse körlüğe sebep olabiliyor.

Bu haberimizde, fazla tüketildiğinde görme kaybına neden olan bir vitaminden bahsedeceğiz. Bu vitamin hangisi? İşte cevabı ve daha fazlası.

B12 VİTAMİNİNİN FAZLASI KÖRLÜĞE YOL AÇIYOR!

B12 vitamini, vücudumuzun kırmızı kan hücreleri üretmesine, sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına ve DNA sentezine yardımcı olan bir vitamindir. B12 vitamini hayvansal gıdalarda bulunur. Et, yumurta, süt, peynir, yoğurt ve deniz ürünleri gibi. B12 vitamini eksikliği, kansızlık, unutkanlık, depresyon, dilde yanma, ağız yaraları, halsizlik, yorgunluk ve metabolizma yavaşlaması gibi belirtilere neden olur. Bu nedenle, B12 vitamini alımına dikkat etmek gerekir.

Ancak, B12 vitamini alımı da kontrollü olmalıdır. Çünkü, B12 vitamini fazlalığı da ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunlardan en önemlisi, görme kaybıdır. B12 vitamini fazlalığı, optik sinir hasarına neden olabilir. Bu da, görme alanının daralmasına, renkleri ayırt etmekte zorlanmaya, ışığa karşı hassasiyete ve hatta körlüğe yol açabilir.

B12 VİTAMİNİ NASIL ALINMALI?

B12 vitamini alımı, kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna ve beslenme alışkanlıklarına göre değişir. Genel olarak, yetişkinler için günlük B12 vitamini ihtiyacı 2.4 mikrogram olarak belirlenmiştir. Ancak, hamile veya emziren kadınlar, veganlar, yaşlılar, mide veya bağırsak hastalığı olanlar, alkol veya sigara kullananlar gibi bazı gruplar daha fazla B12 vitamini ihtiyacı duyabilirler. Bu durumda, doktorun tavsiyesine göre B12 vitamini içeren ilaç veya takviye kullanılabilir. Ancak, bunların dozunu aşmamak ve yan etkilerini takip etmek gerekir.

B12 vitamini alımı, doğal yollarla da sağlanabilir. B12 vitamini hayvansal gıdalarda bulunduğu için, bunları düzenli olarak tüketmek yeterli olabilir. Özellikle, uskumru ve alabalık gibi yağlı balıklar, B12 vitamini açısından zengindir. Ayrıca, süt, yoğurt, peynir ve yumurta gibi süt ürünleri de B12 vitamini kaynaklarıdır.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }