Sağlık

ÇOCUKLAR DA KALP ÇARPINTISINA DİKKAT!

Kardiyoloji Uzman Dr. Muharrem Arslandağ, çocuklarda kalp çarpıntısına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, önemli uyarılar da bulundu.

Çocuklarda görülen kalp çarpıntıları ve rahatsızlıkları hakkında bilgiler veren Kardiyoloji Uzman Dr. Muharrem Arslandağ yetişkinler de olduğu gibi çocuklar da da birçok kalp rahatsızlığının olabileceğini belirterek ",Kalp çarpıntısı, kalbin normalden daha hızlı veya düzensiz şekilde atması durumunu ifade eder. Bu durum, birçok çocukta zaman zaman görülebilir ve genellikle ciddi bir sağlık sorununun belirtisi değildir. Ancak, bazen altta yatan bir tıbbi durumun habercisi olur" dedi.

" Fiziksel ve duygusal etkenler en büyük tetikleyici"

Konuşmasının devamında ise Arslandağ, çocuklarda kalp çarpıntısının birçok nedeni olabiliceğini vurgulayarak, "Bunlar arasında fiziksel etkinlikler, heyecan, stres veya endişe gibi duygusal durumlar yer alır. Bazı durumlarda, kafein içeren içeceklerin tüketimi veya belirli ilaçların yan etkileri de çarpıntıya neden olabilir. Nadiren, kalp çarpıntısı altta yatan bir kalp rahatsızlığının işareti olabilir. Bu nedenle, çarpıntının sıklığı, şiddeti ve eşlik eden diğer belirtiler dikkatle izlenmelidir" şekinde konuştu.

"Kafeinli içecekler kalbi tetikliyor"

Çocuklarda kalp çarpıntısının olmasında ki en büyük etkenlerin ayrıca yaşam tarzı ve çevresel faktörlerin de olduğunu  olduğunu dile getiren Arslandağ, "Çocukların aşırı fiziksel veya duygusal stres altında olup olmadıkları, uyku düzenleri ve beslenme alışkanlıkları gibi faktörler, kalp çarpıntısının sıklığı ve şiddetini etkileyebilir. Özellikle kafein tüketimi, bazı çocuklarda kalp çarpıntısına neden olabilir, bu yüzden enerji içecekleri, kola ve çikolata gibi kafein içeren gıda ve içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır" dedi.

"Egzersiz veya fiziksel aktivitelerde  kalp çarpıntısı normal"

Arslandağ son olarak konuşmasının devamında ise, çocukların spor yaparken kalp çarpıntılarının normal olmasının altını çizerek, "Çocuklar aktif olduklarında veya egzersiz yaptıklarında kalp atış hızı artar. Stres, korku veya heyecan gibi duygusal tepkiler kalp atış hızını arttırır. Bu tür duygusal durumlar çocuklarda kalp çarpıntısına neden olur. Yüksek miktarda kafein veya şeker tüketimi, çocuklarda kalp çarpıntısına yol açar. Kola, çikolata veya enerji içecekleri gibi kafein içeren yiyecek ve içecekler kalp atış hızını arttırır. Demir eksikliği anemisi, çocuklarda kalp çarpıntısı yapar. Anemi durumunda vücut yeterince oksijen alamadığı için kalp daha hızlı atmaya çalışır. Yüksek ateş, vücut sıcaklığını artırarak kalp atış hızını yükseltir. Bu durum, enfeksiyonlar veya diğer hastalıklar sırasında ortaya çıkar. Tiroid bezinin aşırı aktif olması (hipertiroidizm) durumunda, çocuklarda kalp çarpıntısı görülür. Bazı durumlarda, ergenlik döneminde çocuklar kafein veya uyuşturucu madde kullanımı gibi zararlı maddeleri tüketir. Bu maddeler kalp atış hızını artırabilir ve kalp çarpıntısına neden olur"  ifadesini kullandı.

Mahreç: Haber Merkezi

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }