Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Hilmi Karadeniz konu hakkında şu bilgileri verdi:
"Halk arasında taban düşüklüğü olarak da bilinmektedir. Düztabanlık, ayakta normalde olması gereken ayak kavisinin kaybolması, düzleşmesi ve topuğun dışa doğru kayması ile karakterize bir ayak sorunudur.
En sık görülen kas-iskelet sorunlarından biridir. Düztabanlığa genetik faktörlere bağlı olarak doğuştan gelen anomalilerde eşlik edebilir.
Düztabanlık denildiğinde genellikle akla çocuk ayağı gelir ve ailesinde düz taban hastalığı olan çocuklarda daha sık görülür. Özellikle çocuklarda bir sendromik hastalık yoksa ve belirgin bir ayak hastalığı ile doğmadıysa düz taban diyebilmek için ortalama 5 yaşı beklemek gerekir.
Belirtileri şunlardır;
- Ayak tabanında ve topukta ağrı
- Ayakta içe basma şikayeti
- Ayak tabanında şişlik
- Ayakta uyuşma hissi veya hissizlik
- Baldır ve uyluğa yayılan ağrı
- Yürümeye bağlı çabuk yorulma
Bir ortopedi ve travmatoloji doktoru muayene sonrası yürüyüş analizi yaparak teşhisi koyabilmektedir. Bununla birlikte muayeneyi desteklemek için görüntüleme yöntemlerinden de destek alınabilir.
Tedavide öncelikli hedef ayağın desteklenmesi ve dokuların korunmasıdır. Sağlıklı ve dengeli beslenme, düzenli egzersiz yapmak, ideal kiloya ulaşmak ve ayak kaslarının güçlendirilmesi alınabilecek önlemler arasında yer alır.
Tedavi düztabanlığın derecesine göre yapılır, tedavide öncelik düztabanlık için özel olarak üretilmiş tabanlık veya ayakkabıların tercih edilmesidir. İlaç tedavisi, fizik tedavi veya diğer yöntemlerin çözüm olmadığı, hala ağrısı olan ve başlangıç evresini geçmiş düztabanlar için son aşama olarak cerrahi yöntemler düşünülebilir."
Karadeniz, "Ameliyatla ayak kavisinin düzenlenmesi sağlanabilir ve aynı zamanda ayakta hasara uğrayan dokuların onarımı yapılabilir. Ameliyat eğer zamanında yapılırsa eklemleri sabitlemeden düztabanlığı düzeltmek mümkündür. Düztabanlık ameliyatı hastalara daha kaliteli bir hayat sağlayabilir." dedi.
Mahreç: Haber Merkezi