Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, solunum yolunun nefes almaya engel olacak şekilde tıkanması durumunda uygulanması gereken Heimlich manevrasının hayat kurtarıcı olduğunu vurguladı. Koca, sosyal medya hesabından Heimlich manevrasının nasıl yapılacağını gösteren bir video paylaştı.
Heimlich manevrası nedir?
Heimlich manevrası, boğaza yabancı bir cisim kaçması sonucu solunum yolu tıkanan kişinin hava yolunu açmak için uygulanan bir ilk yardım tekniğidir. Bu teknik, 1974 yılında Henry Heimlich tarafından geliştirilmiştir. Heimlich manevrası, boğazına yabancı cisim kaçan kişinin arkasına geçerek, göğüs kafesinin altına elini yerleştirip, karnına doğru sertçe bastırmak suretiyle yapılır. Bu sayede, yabancı cismin hava yolu basıncıyla dışarı atılması sağlanır.
Heimlich manevrası nasıl yapılır?
Bakan Koca, Heimlich manevrasının nasıl yapılacağını gösteren bir videoyu sosyal medya hesabından paylaştı. Videoda, Heimlich manevrasının yetişkinlerde, çocuklarda ve bebeklerde nasıl uygulanacağı anlatıldı. Ayrıca, hamilelerde ve kendine Heimlich manevrası yapılması durumlarında da nasıl hareket edilmesi gerektiği gösterildi.
Bakan Koca’dan uyarılar
Bakan Koca, paylaşımında, Heimlich manevrasının önemine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
“Solunum yolunun nefes almaya engel olacak şekilde tıkanması durumunda Heimlich manevrası hayat kurtarıcı oluyor. Özellikle çocukların yaşadığı bu kritik durumda, hemen 112’nin aranması ve biliniyorsa vakit kaybetmeden Heimlich manevrasının uygulanması gerekiyor. Bu teknik, çoğumuzun öğreneceği kadar kolaydır. Videomuzu izleyip öğrenin, uygulamaktan korkmayın.”
Bakan Koca, ayrıca, boğulma tehlikesine karşı önleyici tedbirler alınması gerektiğini de belirtti. Bakan Koca, özellikle çocukların yemek yerken ve oyun oynarken dikkatli olunması, yutulabilecek küçük cisimlerin çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak tutulması, çocukların yemek yerken konuşturulmaması ve güldürülmemesi, yemek yerken koşmaması ve zıplamaması, yemek yerken uyumaması, yemek yerken başının dik tutulması, yemek yerken sıvı içmemesi, yemek yerken sert, kuru, yuvarlak ve kaygan yiyeceklerden uzak durması, yemek yerken küçük lokmalar halinde yemesi, yemek yerken iyice çiğnemesi ve yutması gerektiğini hatırlattı.