Döviz kurları haftaya nasıl başladı? Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

Yumurta, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez bir parçası. Ancak son dönemde yumurta fiyatlarındaki artış, özellikle dar gelirli vatandaşların bütçesini zorluyor. Yumurtanın 30’lu kolisinin 110 liraya kadar çıktığı görülüyor.

 Esnaflar, fiyat artışlarının en büyük sebebinin denetimsizlik olduğunu belirtti. Ayrıca üretimdeki düşüş, maliyetlerdeki yükseliş ve ihracatın artması gibi faktörlerin de fiyatları etkilediğini söyledi.

Esnaflar, fiyat artışlarının önüne geçilmesi için yetkililere çağrıda bulundu. Fiyat artışlarının hem tüketicileri hem de satıcıları mağdur ettiğini ifade etti.

Üreticinin azalması ve maliyetlerin yükselmesi fiyat artışı sebebi

Yumurta satıcısı Selim Polat, son 15 günde yumurta fiyatlarında yüzde 20 artış olduğunu söyledi. Polat, “Artışın sebeplerinden bir tanesi üreticinin azalması ve maliyetlerin yükselmesidir. Bir de ihracatın olmasından dolayı iç piyasaya yumurtanın az gelmesidir. Tabi ihracatta kâr marjının yüksek olması ve iç piyasada kâr marjlarının az olması yumurta fiyatlarının artmasındaki en büyük etkendir.” dedi.

Polat, iki kilogramlık yumurta fiyatının 15 gün önce 85-90 lira arasındayken şu anda 100-105 lira arasında satıldığını belirtti. Polat, “İhracat ve üretim az olduğu sürece fiyatların artacağından haberdarız. Bu artışların sebeplerini vatandaşlarımıza anlatmaya çalışıyoruz ama zorlanıyoruz. Bizim de giderlerimiz 2-3 kat artmış durumda. Devletten bu probleme el atmalarını bekliyoruz. Yumurta piyasası başını almış gidiyor. An itibariyle XL dediğimi yumurtanın kolisi 110 lira, L numaralı olanı 105 lira, M numaralı yumurtanın fiyatı ise 100 lirayı buldu. Temennimiz devletin bu artışları gözetim altına almasıdır.” diye konuştu.

Ticaret Bakanlığı fiyat artışları üzerinde çalışma yapmalı

Bir diğer yumurta satıcısı Muhammed Yamaç da yumurta fiyatlarında son 3 ayda yüzde 40 oranında bir artışın yaşandığını aktardı. Yamaç, fiyat artışlarının denetlenmesini istedi.

Yamaç, “Üreticilere bu artışın sebebini sorduğumuzda bize bölgesel olarak bir hastalığın vuku bulduğu söylendi. Bundan dolayı arz düşüşünün yaşandığı belirtildi. Ama son 3 ayda üretime yeni hayvanın girişi de epey fazla. Bu yükseliş doğru mudur, etik midir tartışılır. Ticaret Bakanlığının bu fiyat artışları üzerinde bir çalışma yapması lazım.” dedi.

Yamaç, “Geçen sene mısırın kilosu 7 buçuk 8 TL’ydi. Ama şu ana baktığımızda mısırın kilosu 5 lira 75 kuruştur. Buna bakarsak bile maliyetler düşmesi lazım. Devlet normalde destek veriyor. KDV’yi yüzde 8’den bire çekti. Bunlara göre yumurta maliyeti 65 TL olmalıdır. Ama şu anda 2-3 üretici birliği yumurtanın çıkış fiyatını 93 TL olarak belirliyor. Sadece ufak ölçekli esnaf denetleniyor. Devlet ne üreticileri ne de birlikleri denetliyor. Halkımızın alım gücü çok düşüktür. Yumurta fakir fukaranın ekmeğidir. Yumurta fiyatının yükselişinin araştırılmasını istiyoruz. Fiyat yükselişine sessiz kalınmasın istiyoruz. Ticaret Bakanlığı buna bir el atmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: (İLKHA)