Meclis’te 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye’nin ekonomik durumunu ve hedeflerini anlattı.
“Türkiye 13 çeyrektir kesintisiz büyüyor”
Yılmaz, küresel ekonomide büyüme hızının azaldığını, ticaret hacminin ise salgın öncesi seviyelere döndüğünü söyledi. Küresel enflasyonun aşağı yönlü seyrettiğini, ancak hizmet fiyatlarının dirençli olduğunu belirten Yılmaz, parasal sıkılığın devam edeceğini ve gelişmiş ülkelerde faiz artırımlarının 2024’te sonlanacağını ifade etti.
Yılmaz, Türkiye’nin zamanında aldığı tedbirlerle zorlu dönemde büyümeye devam ettiğini vurguladı. Yılmaz, “2022 yılında yüzde 5,5 büyüme oranıyla OECD ülkeleri açısından oldukça iyi bir performans ortaya koydu. Avrupa ekonomilerinde durgunluk endişeleri devam ederken Türkiye deprem felaketlerine rağmen 2023 yılında kesintisiz büyüme eğilimini sürdürmektedir. Türkiye 13 çeyrektir kesintisiz büyüme eğilimini sürdürmektedir. OVP’de öngördüğümüz yüzde 4,4 büyümeyi rahatlıkla sağlayabileceğimizi bekliyoruz. 2024 içinse dengeli bir görünüm sergileyerek yüzde 4 büyüme oranına ulaşması hedefleniyor.” dedi.
“Enflasyonda belirgin düşüş 2024’te başlayacak”
Yılmaz, enflasyonla mücadelede alınan tedbirlerin aylık etkilerinin görülmeye başlandığını, ancak yıllık etkinin 2024’ün ortalarından itibaren hissedileceğini kaydetti. Yılmaz, “2023 yılı haziran ayında başlayan sıkılaştırma ve seçici kredi uygulamalarıyla enflasyonist beklentilerin kontrol altına alınması hedeflenmiştir. 2024 ikinci yarısından sonra enflasyonda yıllık bazda belirgin bir düşüş beklenmekte. Bu dönemden sonra kalıcı dezenflasyonist sürecin başlaması beklenmektedir. 2026 yılında enflasyon oranı tekrar tek haneli rakamlara çekilecektir.” şeklinde konuştu.