Kahramanmaraş merkezli 6 şubat depreminde hasar alan binaların yıkım çalışmaları devam ediyor.

Diyarbakır merkez Bağlar ilçesi Medine Bulvarı 820 nolu sokakta yıkım çalışması yürüten ekipler, yaklaşık birer hafta çalışmalarla çevredeki 4 ağır hasarlı binanın yıkımını gerçekleştirdi. İddialara göre aynı muhitte 5'inci ağır hasarlı yapı olan 7 katlı Şener apartman, kontrolsüz yıkımdan dolayı ailelerin ikamet ettiği Hayat 3 Apartmanına zarar verdi.

Yıkım çalışmalarının devam ettiği esnada binanın sarsıldığını ve hasar aldığını fark eden Hayat 3 Apartmanı sakinleri, binaya hırsız girmesi endişesiyle sokakta nöbet tutmak zorunda kalırken aradan bir gün geçmesine rağmen halen hasar tespit ekibinin gerekli çalışmayı başlatmadığını, mağdur olduklarını ve mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesini istiyor.

"Binanın yıkımında bizlere herhangi bir uyarı yapılmadı"

Hayat 3 Apartmanı sakinlerinden Kamile Karaman, "Binanın yıkımında bizlere herhangi bir uyarı yapılmadı. Binayı 2 saatte yıkmaya çalıştılar. O esnada çocuklarımla evimdeydim. Bir anda bina sallanmaya başladı, panikledik. Dünden beri dışarıdayız, mağduruz. Kimse durumumuzu sormuyor, gelen giden yok. 2 sene önce evi satın aldım, halen borçlarını dahi ödemiş değilim. Maddi imkânımız yok, ne yapacağımızı bilemiyoruz. Sağlam bir ev istiyorum, kira ödeyemeyiz. Hasta halimle dünden beri aç-susuz bekliyoruz. Kimse bizlere yardımcı da olmuyor." dedi.

"Kontrolsüz bir şekilde yıkım yaptılar"

Yıkım çalışması yürütülürken herhangi bir güvenlik önlemi alınmadığını ifade eden Bilal Akkuş, "Kontrolsüz bir şekilde yıkım yaptılar. Bir hafta sürecek yıkımı bir buçuk saatte yıktılar. Hiçbir kontrol olmadığı gibi can güvenliği de yok. Çocuklar buralardayken yıkım yaptılar. Allah korusun bir veya birden fazla çocuk da enkaz altında kalabilirdi. Binamızın kolonu patlamış, burada kalmak istemiyorum. Yeni bir ev istiyorum. 3 çocuk, 2 yetişkinle sokakta yatıyoruz. Yetkililerden gereği ne ise yapılmasını istiyorum." ifadelerini kullandı.

"Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz"

Hasar gören eviyle beraber içindeki mobilyalarında kullanılamaz hale geldiğini belirten mağdurlardan Ömer Akkuş, "Bize bir bilgi vermeden dün yıkıma başladılar. Yıkımın başladığını görünce çocuklarımla apar topar dışarıya çıktık. Yaklaşık bir saat içerisinde binanın neredeyse yarısı yıkılmıştı. Buradaki yıkım ekiplerini kontrolsüz yıkım yaptıkları hususunda uyardım. Ailemi yakınlarımın evine bıraktıktan sonra köye gittim. Haber verilmesi üzerine tekrardan geri döndüm. O saatlerde neler hissettiğimi, duyduğum endişeyi ancak Allah bilir." şeklinde konuştu.

Kış çayı alırken nelere dikkat edilmeli? Kış çayı alırken nelere dikkat edilmeli?

Akkuş, "Dünden beri sokaktayım, aracımın içerisinde yatıyorum. Duvarlar yıkık, her an hırsız girebilir kaygısıyla burada nöbet tutuyorum. Gerçi evimde mobilya namına bir şey de kalmamış. Bir an önce buraya hasar tespit ekiplerinin gelmesini, mağduriyetimin giderilmesini istiyorum. Mağdur olan sadece ben değilim, tüm bina sakinleri mağdur. Herkes sokaklarda yatıyor. Bu insanlar akrabalarının evlerinde kalsalar dahi üç-beş gün sonra ne yapacaklar. Konuya ilişkin tüm kurumlar suçu başka bir kuruma atıyor. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz." diye belirtti. 

Kaynak: İLKHA