Uzman Diyetisyen Hülya Yiğit, çocukluk döneminde beslenmenin büyük bir öneme sahip olduğunu ve son yıllarda bu yaş grubunda 'gizli açlık' denilen durumun arttığına işaret ediyor.

Neden çabuk sinirleniriz, sinirimiz nasıl geçer? Neden çabuk sinirleniriz, sinirimiz nasıl geçer?

Yiğit, "Gizli açlık, vücudun temel besin maddelerinden olan demir, iyot, çinko gibi mineraller ve vitaminlerin yetersiz alınması sonucu ortaya çıkar. Yetersiz beslenme sadece yemek az yenilmesi anlamına gelmez, aynı zamanda yenen besinlerin besleyiciliğinin de düşük olması anlamına gelir." diyor.

Besinlerin, vücuda alındığında besin değeri taşımadığını, sadece enerji sağladığını belirten Yiğit, çocukların bu tür enerji yoğunluğu yüksek ancak besin değeri düşük gıdalardan uzak durmaları gerektiğini ifade ediyor.

Beslenme Çocuklar İçin Daha Önemli

Beslenmenin yaşamın her evresinde önemli olduğunu ancak çocukluk döneminde daha da büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Yiğit, çocukların büyüme ve gelişme döneminde yetersiz beslenmenin genetik potansiyellerini yakalayamamalarına neden olabileceğine dikkat çekiyor.

Çocukların günlük beslenmelerinde süt, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri, peynir, sebze, meyve, protein kaynakları olan et ve balık gibi besinlerin yer alması gerektiğini vurgulayan Yiğit, özellikle demir eksikliği riskine karşı haftada 3-4 gün hayvansal kaynaklı demir ve protein içeren gıdaların tüketilmesinin önemli olduğunu ifade ediyor.

Ayrıca Omega-3 yağ asitleri içeren yağlı balıkların beyin gelişimi ve hafıza için faydalı olduğunu, kuru yemişlerin ve kuru meyvelerin de diyetin önemli bir parçası olması gerektiğini belirtiyor.

Beslenme Açlık Giderme Değil, Beslenme Davranışıdır

Hülya Yiğit, beslenmenin sadece açlık giderme davranışı olmadığını ve çocukluk dönemindeki yetersiz beslenmenin zeka geriliği, öğrenme güçlüğü, görme sorunları, diş ve dişeti sorunları gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğine dikkat çekiyor. Beslenme konusunda ebeveynlerin çocuklarına sağlıklı alışkanlıklar kazandırmalarının önemine vurgu yaparak, çocukların büyüme ve gelişme dönemlerinde yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeleri gerektiğini belirtiyor.

Kaynak: (Haber Merkezi)