Türkiye'nin yüksek mobil internet hızı sunan 4,5G teknolojisiyle tanışmasının ardından, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yerli ve milli mobil teknoloji ekosistemine geçişte önemli bir dönemeç olan 5G'ye doğru hızlı bir geçişin yaşanacağını açıkladı.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin mobil iletişim yolculuğuna 1994'te GSM ile başladığını hatırlatarak, 2G ve 3G gibi teknolojilerin ardından ülkenin 4G'ye geçişinin önemine değindi. 4G'nin ardından gelen LTE Advanced teknolojisini destekleyen 4,5G'nin 2016'da hizmete başladığını belirten Uraloğlu, bu teknolojiyle birlikte daha yüksek veri hızları, kesintisiz iletişim ve gelişmiş multimedya entegrasyonu gibi avantajların sağlandığını ifade etti.
Bakan Uraloğlu'nun verdiği bilgilere göre, Türkiye'de yaklaşık 92 milyon mobil abonenin bulunduğu ve bunların yaklaşık 85 milyonunun 4,5G'ye abone olduğu aktarıldı. Aktif 4,5G abone sayısının 69 milyon 562 bin 475 olduğunu ve 4,5G uyumlu cihaz sayısının ise 72 milyon 529 bin 185 olduğu belirtildi.
Uraloğlu, 5G teknolojisinin Türkiye'ye kazandırılması için çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Bu süreçte yerliliğin daha yüksek seviyelere çıkarılması için bakanlık ve ilgili kurumların koordinasyonunda çalışmalar yapıldığını belirten Uraloğlu, 5G yetkilendirmesi için yerli malı ürün kullanma zorunluluklarının getirileceğini ifade etti.
İşletmecilere, toplam yazılım ve donanım yatırımlarının belirli oranlarda yerli malı ürünlerden sağlanması yükümlülüğü getirileceğini vurgulayan Uraloğlu, bu adımların Türkiye'nin mobil iletişim altyapısını güçlendirerek yerli ve milli teknoloji ekosistemini desteklemeyi hedeflediğini belirtti.