Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde hazırlanan yeni müfredatta, sınıflarda farklı yeteneklere ve ilgilere sahip öğrencilere yönelik "farklılaştırılmış eğitim" yaklaşımını benimsedi. Bu yaklaşım, öğrencilere daha kişiselleştirilmiş ve etkili bir öğrenme deneyimi sunmayı hedefliyor.
Uzmanlar, geleneksel eğitim anlayışının yerini kapsayıcı ve farklılaştırılmış eğitim yaklaşımlarına bıraktığını belirtiyor. Bu yeni yaklaşımla, öğrencilerin farklı hazırbulunuşluk, ilgi, yetenek ve öğrenme stillerine göre öğretim planları oluşturulacak.
Yeni müfredatla birlikte farklılaştırılmış eğitimin hedefleri arasında öğrencilerin güçlü yönlerini keşfetmek, öğrenme ihtiyaçlarını karşılamak ve potansiyellerini tam olarak kullanmalarını sağlamak bulunuyor.
Nasıl Uygulanacak?
Farklılaştırılmış eğitim, öğrencilerin benzersiz öğrenme ihtiyaçlarını karşılamak için esneklik, bireysel farklılıklara saygı, değişime açıklık gibi ilkelerle desteklenecek. Sınıflarda yer, zaman, materyal, gruplama ve öğretim açısından uyumlu ve esnek yaklaşımlar kullanılacak.
Müfredatta yer alan "zenginleştirme" stratejisi ile ileri düzeyde olan öğrenciler için özel içerikler tasarlanacak. Bu içerikler, öğrencilerin bilgi ve becerilerini geliştirmeyi, üst düzey düşünme becerilerini teşvik etmeyi ve problem çözme yeteneklerini artırmayı amaçlıyor.