Yatsı namazı, akşam namazından sonra girmekte ve sabah namazına kadar devam etmektedir. Yatsı namazı, 4 rekat ilk sünnet, 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnet olmak üzere toplam 10 rekat olarak kılınır. Yatsı namazından sonra 3 rekat da vitir namazı kılınır.
Yatsı namazının kılınış şekli şöyledir:
- Önce, yatsı namazının dört rekat ilk sünneti kılınır. Bu kılınan namaz öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Yani her rekatta Fatiha suresinden sonra bir sure veya üç ayet okunur.
- Sonra, yatsı namazının dört rekat farzı kılınır. Bu kılınan namaz öğle namazının farzı gibi kılınır. Yani ilk rekatta Fatiha suresinden sonra bir sure veya üç ayet, ikinci rekatta ise sadece Fatiha suresi okunur.
- Daha sonra, yatsı namazının iki rekat son sünneti kılınır. Bu kılınan namaz da öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.
- Son olarak, yatsı namazından sonra vitir namazı kılınır. Vitir namazı, 3 rekat olarak kılınır. İlk iki rekatta Fatiha suresinden sonra bir sure veya üç ayet okunur. Üçüncü rekatta ise Fatiha suresinden sonra bir sure veya üç ayet okunduktan sonra Kunut duası yapılır. Kunut duasında şöyle denir: “Allahümme inna nesteinüke ve nesteğfirüke ve nü’minü bike ve netevekkelü aleyke ve nüsni aleykel hayra küllihü neşkürüke ve la nekfürüke ve nahleu ve netrükü men yefcürük.” Bu dua, “Ya Rabbi! Biz sana dayandık, senden yardım istedik, senden af diledik, sana inandık, sana güvendik, senin bütün güzel isimlerini andık, sana şükrettik, seni inkar etmedik, senin yolunda olanlara yardım etmeye karar verdik ve seni inkar edenleri terk ettik” anlamına gelir.
Yatsı namazının faziletleri çoktur. Bu namaz sayesinde Allah’ın rahmetine, mağfiretine ve cennetine yaklaşmak mümkündür. Bu namaz aynı zamanda günahlardan arınmak ve kalbi temizlemek için de bir fırsattır.
Kaynak: MEHMET MEKİ AKGÜL