Güncel

Yasa Dışı Avcılıkla Mücadelede Sosyal Sorumluluk

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yasa dışı avcılıkla ele geçirilen su ürünlerinin sosyal yardım kuruluşları aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını açıkladı. Bakan Yumaklı, su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir işletilmesi için yaptıkları çalışmaları da anlattı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, deniz ve iç sularda bulunan su ürünlerinin korunması ve geliştirilmesi için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yumaklı, su ürünleri kaynaklarının ülke ekonomisine, gıda güvenliğine ve biyoçeşitliliğe katkı sağladığını vurguladı.

Su Ürünleri Avcılığına İlişkin Düzenlemeler

Yumaklı, su ürünleri avcılığına ilişkin düzenleme ve denetim yapma yetkisinin Tarım ve Orman Bakanlığında olduğunu hatırlatarak, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu kapsamında hazırlanan yönetmelik, tebliğler, genelgeler ve talimatlarla boy, zaman, yer, bölge, tür, belge ve av araçları yönünden teknik düzenlemeler yaptıklarını belirtti.

Yumaklı, beslenmede önemli bir protein kaynağı olan su ürünleri stoklarını koruyarak en ekonomik şekilde yararlanmanın ve sürdürülebilir işletilmesini sağlamanın ana hedeflerinden birisi olduğunu da ifade etti.

Yasa Dışı Avcılıkla Mücadele

Yumaklı, mevzuata aykırı hareket edenlere idari para cezaları ve yaptırımlar uyguladıklarını söyledi. İdari yaptırımlardan bir tanesinin de ilgili düzenlemelere aykırı avcılık faaliyetinde bulunarak istihsal edilen su ürünlerine el koymak olduğunu kaydetti.

Yumaklı, el konulan su ürünlerinden tüketiminde sakınca bulunmayanların ilgili kanun gereğince sosyal yardım kuruluşlarına bağışlanabileceğini de duyurdu. Bu kapsamda 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu’nda yapılan değişikliğin yürürlüğe girdiği 2020 yılının ocak ayından bugüne kadar 90 ton su ürününün sosyal yardımlaşma kurumlarına bağışlanarak vatandaşların sofralarına ulaştırıldığını bildirdi.

Çapraz ve Eş Zamanlı Denetimler

Yumaklı, balıkçılık av sezonunun başladığı 1 Eylül’den itibaren yasa dışı avcılığa karşı denetimlerini sıklaştırdıklarını da aktardı. Rutin uygulamaya ek olarak ülke genelinde karaya çıkış noktaları, perakende satış yerleri, balık halleri, soğuk hava depoları, balıkçı gemileri ve yol güzergâhlarında 25-29 Eylül tarihlerinde toplam 9 bin 745 çapraz ve eş zamanlı denetimler gerçekleştirdiklerini belirtti.

Yumaklı, 2 bin personelin görev aldığı denetimlerde, toplam 20 bin 700 metre uzatma ağı ile 22,4 ton su ürününe el konulduğunu ve su ürünleri mevzuatına aykırı faaliyet gösteren 110 kişi/iş yerine ise idari para cezası uygulandığını kaydetti.

Bakan Yumaklı, yasa dışı avcılıkla mücadelede sosyal sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini ve su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir işletilmesi için çalışmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }