Bi̇li̇m & Teknoloji̇

Yapay Zeka ve Lazer Teknolojisi ile Yeni Bir Dönem

Aksaray Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Bayraklı, insan nefesindeki molekülleri analiz ederek mide hastalıklarını teşhis edebilen bir yapay zeka ve lazer tabanlı sensör geliştirdi. Bu yenilikçi proje, mide kanseri, ülser, gastrit ve diyabet gibi hastalıkların teşhisinde devrim yaratacak.

 

Prof. Dr. Bayraklı, Almanya’da lazer sistemleri üzerine yaptığı 10 yıllık çalışmanın ardından Türkiye’de bu alanda bir laboratuvar kurdu. Nefes analizi yöntemini geliştirerek, birden fazla molekülü aynı anda analiz edebilen bir sistem üzerinde çalıştı.

Kompakt ve Taşınabilir Sensör Sistemi

Geliştirilen sistem, kompakt ve taşınabilir olacak ve polis kontrol noktalarındaki alkol testleri gibi kolay bir kullanıma sahip olacak. Hastaların nefesindeki molekülleri analiz ederek, çeşitli mide hastalıklarının yanı sıra diyabetin teşhisinde de kullanılacak.

Yapay Zeka ile Öğrenme ve Teşhis

Proje kapsamında, yapay zeka önce mide rahatsızlığı olan ve olmayan biner kişilik gruplar üzerinde eğitilecek. Ardından, moleküllerin konsantrasyon değerlerini ve ilişkili hastalıkları analiz edebilecek. Bu sistem, doktorlara ön tanı sağlayarak, kan alma ve endoskopi gibi geleneksel yöntemlere alternatif bir çözüm sunmayı hedefliyor.

Bu gelişme, tıbbi teşhislerde acısız, zahmetsiz ve ekonomik bir yöntem olarak ön plana çıkıyor ve hastalara büyük konfor sağlaması bekleniyor.

{ "vars": { "account": "G-3SZQ7JT08Q" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }